Evaluatie gebruik stationsgebied Zaandam op komst

Foto: Gemeente Zaanstad

Er komt binnenkort een evaluatie van het gebruik van het gebied rond het Zaandamse station, inclusief het gebruik van fietspad De Slinger, de fietsenstalling en de wegoverkapping. De POV maakt zich zorgen over de (bezorg)scooters op het fietspad, maar die lijken door de gemeente niet gedeeld te worden.

Behoudens diefstallen van elektrische fietsen uit De Droogschuur zijn er tot op heden door de politie, het beheer en straattoezicht geen incidenten doorgegeven, is het antwoord op technische vragen van POV-raadslid Perry van der Velden. Die is daar niet tevreden mee en wil inzicht in hoe, wanneer en waar de politie en/of straattoezicht de verkeersbewegingen in het gebied monitort, inclusief het gedrag van de ‘normale’ bromfietsers en scooterrijders. Hebben de extra borden die erop wijzen dat De Binding exclusief voor fietsers is het bedoelde effect gehad?

Geen extra handhaving

De Slinger is sinds begin 2020 (gedeeltelijk) open, officieel sinds 20 juli vorig jaar. De gemeente heeft de horecaondernemers aangeschreven naar aanleiding van overlast van gemotoriseerde bezorgers en ze gevraagd hun personeel nog eens op de verkeersregels te wijzen. Maar Van der Velden heeft niet de indruk dat dit veel verbetering heeft gebracht. Extra handhaving is er in elk geval niet, zo liet de gemeente weten.

Landelijk meer doden

De zorgen over de veiligheid van fietsers in het algemeen nemen toe, nu afgelopen jaar het aantal landelijke fietsverkeerdoden toenam tot 229. In Noord-Holland steeg het aantal fatale slachtoffers onder fietsers van 30 (in 2019), naar 37 (in 2020). Naast gemeenten ziet ook de provincie dat het bezorgdheid aan. ‘Om dit soort tragedies te voorkomen moeten we samen, provincie én gemeenten, aan oplossingen werken. We werken ook steeds intensiever samen met de politie en het Openbaar Ministerie om de verkeershandhaving doelgerichter in te zetten,’ zei Gedeputeerde Jeroen Olthof van Mobiliteit en Bereikbaarheid) vorige week.

Goed rijgedrag automobilist belonen

De provincie wil haar eigen provinciale fietspaden verbeteren, maar ook andere wegbeheerders zoals gemeenten stimuleren om daar op te letten. Daarnaast wordt op dit moment het inzetten van spaarpalen onderzocht om goed rijgedrag onder automobilisten te stimuleren. In plaats van negatief gedrag te bekeuren wanneer een auto wordt geflitst, beloont een spaarpaal goed weggedrag. De beloning voor goed gedrag kan bijvoorbeeld bestaan uit een klein bedrag, dat terechtkomt in een spaarpot van een lokaal initiatief.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen