Stationsgebied in de bloemetjes bij officiële afronding vernieuwing

Foto: Gemeente Zaanstad

Het was een vrolijke boel vandaag bij het station in Zaandam, waar regiodirecteur Irma Winkenius van de NS, haar collega Harro Homan van ProRail en wethouder Gerard Slegers officieel het vernieuwde stationsgebied openden na een bouwperiode van circa twee jaar. Om deze dag die eerder werd uitgesteld wegens corona een feestelijke uitstraling het stationsgebied letterlijk in de bloemetjes gezet.

De stationshal van Zaandam onderging de afgelopen jaren een metamorfose en is volledig gemoderniseerd. Van een onopvallend station is het veranderd in ‘een plek die van alle gemakken voorzien is voor reizigers en bezoekers’. Winkenius is tevreden: ‘We vinden het fijn dat we de inwoners en bezoekers van Zaandam kunnen ontvangen op dit aangename en toegankelijke station. Daar hebben we als partners samen hard aan gewerkt, maar het heeft wel wat geduld gevraagd van onze reizigers. Zaandam is een mooi voorbeeld van bouwen boven en rondom het spoor. En nu klaar voor de toekomst,’ aldus een persbericht.

Van alle gemakken voorzien

Over het spoor kwam een overbouwing voor voetgangers en fietsers. Er zijn tal van winkels geopend zoals een AH to go en vestigingen van Kiosk, Smullers, Fudo Sushi en Simit Sarayi, een bloemist, een nagelspecialist en AKO. Ook is er een geldautomaat te vinden op de overbouwing. Twee nieuwe transparante liften brengen de reizigers naar de perrons. De stationshal heeft nieuwe toegangspoortjes en openbare toiletten en bagagekluisjes gekregen. ‘We werken als ProRail met gemeentes en vervoerders aan toegankelijkere en veiligere stations. Met onder meer twee nieuwe liften en een nieuwe fietsenstalling is het stationsgebied van alle gemakken voorzien. Station Zaandam is niet alleen een eye-catcher, maar de verbouwing heeft ook bijgedragen aan de gebruiksvriendelijkheid,’ zegt Homan daarover.

Fietspad

Fietsers kunnen via de spooroverbouwing op een snelle manier van en naar de Houtveldweg. De afgelopen periode is nog extra aandacht besteed aan de verlichting, bebording en inrichting van het wegdek. ‘Deze nieuwe en comfortabele fietsroute is van regionale betekenis. Daarom hebben we als regio hier bijna zeven miljoen euro voor uitgetrokken. En we vinden kwalitatief goede fietsparkeerplaatsen dicht bij het station van groot belang. We hebben een flinke investering gedaan in de nieuwe fietsenstalling en geld gereserveerd voor de stalling aan de oostkant,’ laat de wethouder weten. De fietsroute is nog niet af: het laatste deel kan pas worden afgemaakt als de twee woontorens De Heldin en De Stelling gebouwd zijn langs de Houtveldweg op de locatie van het oude Belastingkantoor.

Ontzettend trots

De verwachting is dat het fietspad op zijn vroegst in 2023 klaar is. Naast de nieuwe verbinding is er een fietsenstalling gerealiseerd. Fietsers kunnen hun vervoermiddel gratis in de gloednieuwe fietsenstalling kwijt aan de Houtveldweg. Hier is plek voor 1400 fietsen. Slegers: ‘Ik ben ontzettend trots op de nieuwe toegangspoort te midden van ons groeiende stadscentrum. De stad groeit en krijgt meer reizigers die de stad in en uit willen. Zaanstad zet zich in om de stad klaar te maken voor de toekomst, meer woningen te bouwen, betere voorzieningen te realiseren en goede verbindingen te maken.’ Hieronder een impressie van het nieuwe fietspad De Slinger.

https://www.facebook.com/gemzaanstad/videos/687873855410084

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen