De Slinger en fietsenstalling op maandag 20 juli open

Foto: Gemeente Zaanstad

Fietspad De Slinger en de fietsenstalling bij station Zaandam kunnen op maandag 20 juli in gebruik worden genomen, ruim een maand later dan oorspronkelijk was voorzien. Het fietspad over de nieuwe spooroverbouwing verbindt het centrum met het gebied ten westen van het station.

In de nieuwe ruime fietsenstalling aan de Houtveldweg is plaats voor ongeveer 1400 fietsen. Voordat de fietsenstalling en fietspad De Slinger open gaan, laat de gemeente nog een aantal maatregelen uitvoeren om de veiligheid te vergroten. Zaanstad moest de op 15 juni voorziene opening uitstellen omdat kort daarvoor bij de laatste schouw bleek dat nog niet aan alle voorwaarden was voldaan wat betreft de veiligheid van de tijdelijke hellingbaan. Op dit moment wordt nog gewerkt aan de volgende verbeterpunten:

  • Er komen extra signalering, borden en belijning in de bochten;
  • De voorrangssituatie bij het fietspad aan de Houtveldweg wordt verduidelijkt;
  • De route voor voetgangers wordt verduidelijkt;
  • Via borden wordt aangegeven dat het om een tijdelijke situatie gaat.

Fietsers kunnen via het fietspad op de spooroverbouwing snel van het centrum naar de westkant van het station en vice versa. Een deel van het fietspad aan de Houtveldweg behoort nog niet tot de definitieve route. Het laatste deel van het fietspad wordt afgemaakt als de twee woontorens de Heldin en De Stelling gebouwd zijn op de plek van het oude Belastingkantoor. De verwachting is dat het fietspad op zijn vroegst in 2023 helemaal klaar is.

Voldoende veilig

Met de aanpassingen aan de tijdelijke hellingbaan vindt de gemeente de hellingbaan voldoende veilig. Om gebruikers te laten wennen aan de nieuwe situatie worden  verkeersregelaars ingezet. Daarnaast worden ter hoogte van het Noordschebos tijdelijke afzettingen en borden geplaatst om te voorkomen dat fietsers via het voetgangersgebied naar het Rustenburg rijden. Het gebruik wordt goed in de gaten gehouden en indien nodig worden aanvullende maatregelen getroffen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen