Het experiment met bodemverbeteraar bokashi is nog steeds geen onverdeeld succes. 'Ondanks het zorgvuldige maakproces' is toch weer plastic in de compost terechtgekomen, zo laat de gemeente op Facebook weten.
Medewerkers van Zaanstad lopen nu na het uitrijden van de bokashi het gebied na om plastic handmatig te verwijderen. 'Zo laten we de bodem schoon achter en kan de bokashi zijn werk doen in het herstellen van de natuurlijke kringloop. We leren van deze ervaring: dit geeft ons handvatten om het maakproces bij te stellen,' aldus het bericht. De Japanse methode voor het op natuurlijke wijze verwerken van groenafval leverde al eerder met plastic vervuilde compost op , in onder meer Krommenie en Assendelft. Toen sprak de wethouder van een ongelukje .
Het mengsel van gefermenteerde bladeren, gras, riet, takken en ander groenafval was onvoldoende gecontroleerd voor het werd uitgereden en daar ging het mis, zei Gerard Slegers in oktober vorig jaar. Om herhaling te voorkomen zouden de grondstoffen voor de boskashi in de toekomst worden beperkt tot bladeren en gemaaid gras, om zo de kans op plasticresten tot een minimum te beperken. Maar ook dat blijkt dus niet tot een schone bemesting te leiden.