Bemesting met plastic gevolg van ontbreken controle bokashi

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De proef met de Japanse bokashi-methode voor het op natuurlijke wijze verwerken van groenafval gaat goed, maar heeft er ook voor gezorgd dat er per ongeluk plastic in de bodemverbeteraar terecht is gekomen.

Bokashi ontstaat door het fermenteren van groenafval, dat op die manier wordt verwerkt tot bodemverbeteraar.

 

 

Het mengsel van gefermenteerde bladeren, gras, riet, takken en ander groenafval is onvoldoende gecontroleerd voor het werd uitgereden en daar ging het mis. Er is daarna meteen een schone laag overheen gegaan en het plastic is verwijderd, aldus wethouder Gerad Slegers die er gisteravond vragen over beantwoordde van Lokaal Zaans.

Alleen nog gras en bladeren

Om herhaling te voorkomen worden de grondstoffen voor de boskashi in de toekomst beperkt tot bladeren en gemaaid gras, zodat de kans op plasticresten tot een minimum wordt beperkt. Toch is hij tevreden, want de ‘verwerking aan huis’ bespaart veel ritten naar HVC in Alkmaar en dus uitstoot van CO2.

Ruimtevaartbuurt

Het ‘omploegen‘ van grasvelden en de vooroever van de Kerksloot in de Ruimtevaartbuurt in Krommenie is volgens hem gebeurd ter voorbereiding op een verbetering van het groen, maar daar de buurt vooraf niet van op de hoogte stellen is niet handig geweest. Wat dat betreft kan de communicatie beter, gaf Slegers toe.

 

Reacties