Gemeente maakt bodemverbeteraar van blad en maaisel

Foto: Pixabay / Joke van der Leij 8

De gemeente gaat 700 ton aan bladresten en maaisel fermenteren en er bokashi van maken, een rijke bodemverbeteraar. Het gaat om een proef die op 1 oktober al is gestart. In het voorjaar wordt het organische materiaal gebruikt om uit te rijden over de gemaaide gazons of om te worden verwerkt in heesterbeplantingen door de hele gemeente. Deze Japanse methode is een alternatieve methode voor het verwerken van bladresten.

Het fermenteren gebeurt door hopen van het groenafval te maken, er schimmels, bacteriƫn, schelpen en kleimineralen aan toe te voegen en het materiaal daarna luchtdicht af te dekken. Na acht tot tien weken is de bokashi klaar en kan met een trekker worden uitgereden. Van de bomen gevallen bladeren en takjes worden zo dankzij het bodemleven weer omgezet tot voeding voor de natuur. In het openbaar groen is die kringloop verstoord geraakt doordat elk najaar veel bladeren en ander groenafval afgevoerd worden. Met bokashi worden deze resten hergebruikt als voedingsbron.

Verantwoordelijk wethouder Gerard Slegers kijkt uit naar de resultaten van het experiment: ‘Bokashi maakt planten weerbaarder tegen extreme neerslag of langdurige droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen,’ zegt hij in een persbericht. Mensen kunnen er overigens ook thuis mee aan de slag om de hoeveelheid keukenafval te beperken. Dat gaat met een bokashi-emmer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen