Ismail Ilgün aan de kant geschoven door VPRO

Foto: Pixabay / Geralt

Zaandammer Ismail Ilgün is door de VPRO aan de kant geschoven vanwege zijn gedragingen op sociale media. Hij zou vanaf eind deze maand een online-programma presenteren over slachtoffers van online shaming, maar verdedigt juist mensen die zich daaraan schuldig maken, onder wie de wegens seks met een minderjarige veroordeelde vlogger Youness Ouaali.

Journaliste Asma el Ghalbzouri lichtte de omroep in over het online gedrag van Ilgün, meldt de Volkskrant, waarna de VPRO zelf in diens digitale geschiedenis dook en besloot om hem de wacht aan te zeggen. De Zaankanter maakte eerder voor dezelfde omroep een tweeluik over het muziekgenre drillrap. De VPRO viel onder meer over Ilgüns interviews op zijn eigen YouTube-kanaal met Ouaali.

‘Zelf slachtoffer’

Volgens El Ghalbzouri is deze man met 85.000 volgers ‘de mastermind van de hedendaagse exposecultuur’, waar meisjes en LHBTI-jongeren die zich op sociale media niet kuis genoeg zouden gedragen het slachtoffer van worden. Ilgün nam daar geen afstand van, maar zei ‘veel slechtere mensen te kennen die op tv een podium hebben gekregen’.

Ilgün reageert in de Volkskrant op zijn ontslag met de opmerking dat de VPRO ‘zich professioneler had kunnen opstellen’: ‘Als ik een project met iemand zou doen, zou ik diegene meerdere malen screenen en dan pas in zee gaan.’ Hij zegt shaming zelf te verafschuwen: ‘Vergeet niet dat ik shaming jaren heb meegemaakt, maar dat wil niemand erkennen. Dus ik begreep de slachtoffers heel goed.’

Reacties