Eikenprocessierups vroeg uit het ei dit jaar

Foto: Wikimedia / Luc Hoogenstein

De eerste eikenprocessierupsen zijn al deze week uit hun eitjes gekropen, vermoedelijk door het mooie weer van de afgelopen dagen. De rupsen zijn ruim een week eerder dan verwacht. In Zaanstad doken ze vorig jaar op twee plekken op, in recreatiegebied Jagersveld en in de nabijheid van het Zuiderzee College in Zaandam.

Alleen in 2014 kropen er nog eerder dan nu rupsen op de eikenbomen, volgens het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De dieren zijn niet gevoelig voor de kou die wordt verwacht maar ze hebben wel weinig te eten, omdat de eikenbomen nog geen blad hebben. De kale takken maken ze kwetsbaar voor aanvallers zoals vogels, mieren en spinnen. In veel gemeenten zijn inmiddels nestkastjes voor mezen aan eikenbomen gehangen omdat deze vogels dol zijn op de jeukrupsen.

Milieuvriendelijke verwijdering

Het gaat volgens het kenniscentrum nog wel een maand duren voordat de eerste bladeren aan de bomen zitten. De eikenprocessierups heeft nog geen brandharen als hij uit het eitje komt. Die ontwikkelen zich in de weken daarna. De rondwaaiende brandharen kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

In Zaanstad worden eventuele nesten en uitwaaierende bewoners op een milieuvriendelijke manier verwijderd door ze op te zuigen en te verbranden. Ook worden er bollenmengsels en planten geplant die gunstig zijn voor sluipwespen en vogels, de natuurlijke vijanden van de rups. Er worden bovendien geen hele lanen meer aangeplant met eiken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen