Nog steeds meer dan 350 besmettingen per 100.000 inwoners

Foto: Pixabay / iXimus

Met name in Zaanstad is de verspreiding van het coronavirus nog niet onder. In de afgelopen steeg het aantal meldingen in Zaanstreek – Waterland met 1314, tegen 1228 een week eerder. In Zaanstad waren op 31 maart sinds het begin van de uitbraak 12.546 besmettingen geturfd.

Ook landelijk steeg het aantal besmettingen. In zes veiligheidsregio’s waaronder ook Zaanstreek – Waterland. werden in de afgelopen week meer dan 350 mensen per 100.000 inwoners met een positieve coronatestuitslag gemeld. Het percentage positieve uitslagen uit de GGD-teststraten in onze regio was afgelopen week 10.6, nog steeds hoger dan landelijk (8,7 procent). Uit gedragsonderzoek blijkt overigens dat de testbereidheid onder mensen met klachten die passen bij Covid-19 laag is en de afgelopen tijd nog verder is gedaald.

Sinds gisteren mogen apotheken zelftesten verkopen, maar de GGD waarschuwt dat deze alleen bedoeld zijn om preventief te testen zonder dat klachten wijzen op een besmetting. Dat kan bijvoorbeeld belangrijk zijn als mensen naar school of naar hun werk moeten of op bezoek gaan bij iemand met een risico om ernstig ziek te worden van het virus. Ze zijn nadukkelijk niét bedoeld voor mensen met corona-achtige klachten of na contact met iemand met corona of terugkwam van een reis uit het buitenland.

Dan blijft het advies de GGD-teststraat te bezoeken. Personen met een positieve zelftest moeten zich daar laten hertesten om de uitslag te bevestigen en een vals-positieve uitslag uit te sluiten. Ook kan op die manier het bron- en contactonderzoek worden opgestart door de GGD. Wanneer de test bij de GGD toch negatief is, mag de persoon in kwestie uit isolatie. Bij iedere zelftest zit ook een bijsluiter met deze instructies.

Vaccinaties

Vanaf 6 april ontvangen de inwoners die in 1947 en 1948 zijn geboren een uitnodiging om een vaccinatieafspraak bij de GGD te maken. Daarnaast vaccineert de GGD Zaanstreek – Waterland op dit moment volgens de landelijke vaccinatiestrategie: mensen in de leeftijd van 75-plus, het zorgpersoneel van verpleeghuizen, verzorgingshuizen, thuiszorgorganisaties, gehandicaptenzorg, zorgmedewerkers in de wijkverpleging en PGB-medewerkers.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen