Ruilverkaveling laat stikstof in Wormer- en Jisperveld dalen

Foto: Provincie Noord-Holland

Met de aankoop van landbouwgrond in de Starnmeer wil de provincie de stikstofneerslag op het Wormer- en Jisperveld laten dalen terwijl de dijkverzwaring in dit gebied kan doorgaan, omdat lokale agrariƫrs gecompenseerd kunnen worden in grond. Ook komt er woningbouw.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil in de polder Starnmeer de dijk versterken, maar heeft daarvoor ongeveer elf hectare landbouwgrond nodig. De meeste boeren zien die graag gecompenseerd worden in andere grond. Een melkveebedrijf dat vanwege de ligging naast het beschermde Natura 2000-gebied Wormer- en Jisperveld niet kon groeien is door de eigenaar verkocht aan Noord-Holland: negentien hectare landbouwgrond, het bedrijf en de stikstofvergunning. De agrariƫr boert nu wat noordelijker in Noord-Holland, in Bergen. De provincie heeft daarnaast ook nog negen hectare landbouwgrond buiten de Starnmeer verworven.

Flinke reductie

De stikstofneerslag op het Europees beschermde natuurgebied Wormer- en Jisperveld vermindert daardoor met vijf mol per jaar en dat is veel. Ter vergelijking: de bouw van 10.000 woningen zorgt voor ongeveer twee mol neerslag in de buurt van de bouwlocatie. In afwachting van verdere regelgeving en het regionaal registratiesysteem, kan een deel van de stikstof gebruikt worden voor nieuwe ontwikkelingen. De grond wordt ingezet voor kavelruil, waarbij het uiteindelijke doel is om de grond die nodig is voor de dijkversterking te verwerven en tegelijkertijd compensatiegrond te kunnen aanbieden aan de boeren.

Huizen

Ook wordt er gekeken naar een structuurverbetering door boeren gronden te laten ruilen die dichterbij het bedrijf liggen, zodat de versnippering van landbouwgrond afneemt. De gebouwen op het erf van het voormalige melkveebedrijf worden ingeruild voor huizen. De landbouwgrond buiten de Starnmeer gebruikt de provincie als ruilgrond om op andere plekken het Natuurnetwerk Nederland af te maken.

Meer mogelijk met minder stikstof

Er mag in de Noord-Hollandse natuurgebieden geen stikstof meer bijkomen. Dit betekent dat niet alleen de natuur, maar ook de woningbouw en het bedrijfsleven daar onder druk staan. De provincie wil de stikstofuitstoot aanpakken bij de bron door samen met belanghebbenden te werken aan oplossingen. Vermindering van de stikstofuitstoot maakt niet alleen de natuur weer gezonder, het zorgt er ook voor dat er ruimte komt voor andere activiteiten, zoals het bouwen van woningen, (duurzame) landbouw, de aanleg van wegen en verduurzaming van de industrie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen