Eikenprocessierupsen in Jagersveld en langs Zuiderzee

Foto: Flickr / Andreas März

We hadden al de reuzenberenklauw als een gezondheidsrisico voor de mens en grasaren als een bedreiging voor met name honden, maar nu is daar nog de eikenprocessierups bijgekomen. De gevreesde plaag is geconstateerd in recreatiegebied Jagersveld en nabij het Zuiderzee College in Zaandam. Er wordt zo snel mogelijk door de gemeente ingegrepen.

De rups die in gemeenten met veel eiken besturen en inwoners tot wanhoop drijft is in Zaanstad een relatief onbekend fenomen. Alleen in het Jagersveld zijn ze al eerder gesignaleerd. De brandharen van het diertje veroorzaken binnen vier tot acht uur na aanraking met de huid een branderige pijn, irritatie, jeuk, bultjes of blaasjes of een rode huid of rode vlekken. Krabben kan daarna tot infecties leiden.

Ook kunnen mensen door de rupsen last krijgen van een loopneus, kriebel in de keel en hoesten, kortademigheid en moeizaam slikken of oogklachten. Een klein deel van de mensen reageert zeer sterk op de aanwezigheid van eikenprocessierupsen en gaat braken, ervaart duizeligheid, krijgt koorts en voelt zich gewoon beroerd. Heel soms intwikkelen mensen bij contact een allergie: klachten kunnen dan al binnen 30 minuten ontstaan.

Nesten van de eikenprocessierupsen kunnen worden gevormd op de stam, de stamvoet, onder takken en bij takaanhechtingen van bomen. Ook kunnen nesten in de grond worden aangetroffen dichtbij de stam. Vanaf half april tot begin mei komen er rupsen uit de eitjes, die vervellen. Na drie keer vervellen krijgt de rups brandharen. Eén rups kan er tot wel 700.000 hebben. De behaarde rupsen komen in groepjes samen en vormen de grote nesten. Grote groepen rupsen kunnen een boom helemaal kaalvreten.

https://twitter.com/JanBraak/status/1270435534750584832

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen