Weer vertraging, maar planning IKC Overtuinen niet in gevaar

Een impressie van de nieuwbouw.
Een impressie van de nieuwbouw.
Foto: Gemeente Zaanstad

De bouw van het Integraal Kind Centrum Overtuinen is opnieuw vertraagd, maar de ingebruikname na de zomervakantie is vooralsnog niet in gevaar. Het is onduidelijk of er opnieuw of nog steeds onenigheid is tussen Zaan Primair en Agora en de aannemer die het nieuwe onderkomen voor OBS et Buut en CBS de Westerkim realiseert.

Zaan Primair, dat ook optreedt voor de scholenkoepel voor het bijzonder onderwijs heeft gegevens over de voortgang van de bouw vertrouwelijk aan de gemeente verstrekt. Het project IKC Overtuinen loopt al sinds  november 2012, toen een intentieverklaring werd ondertekend. In 2018  begon de aanbestedingsprocedure en op 1 maart 2019 werd de opdracht aan een aannemer verleend. In de daaropvolgende zomer werd de bouw echter alweer stilgelegd wegens een conflict tussen de schoolbesturen en de aannemer. Na  een intensief traject waarbij de gemeente nauw betrokken was’ werd er een oplossing gevonden en kon de bouw in februari vorig jaar worden hervat.

Planning ongewijzigd

De oplevering van het gebouw werd bij hervatting van de bouw op april dit jaar bepaald, maar begin januari  ‘is duidelijk geworden dat de bouw opnieuw vertraging oploopt,’ aldus een brief van Zaan Primair en Agora aan Zaanstad. ‘De planning is echter nog steeds dat de beide scholen in de zomervakantie van 2021 kunnen verhuizen naar hun nieuwe onderkomen. In het bouwproces is sprake van risico’s op het gebied van kosten, kwaliteit en planning. De schoolbesturen, gesteund door de gemeente, doen er alles aan om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken,’ zo kreeg de gemeente te horen.

Wat precies het probleem is is nooit duidelijk geworden. Eerder was er sprake van dat het zou gaan om ‘de rolverdeling en de verantwoordelijkheden bij de uitwerking van de constructieve uitgangspunten van het gebouw’ en dat er ook discussie was ‘over de constructieve uitgangspunten zelf’. Bij de herstart van de bouw ging dat op basis van een ‘bijgesteld constructief ontwerp’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen