Wijkoverleg Oud West bezorgd over bouwstop IKC Overtuinen

De geplande nieuwbouw.
Foto: Gemeente Zaanstad

Het Wijkoverleg Oud West heeft een brief gestuurd aan Zaan Primair met een noodkreet over de vertraging van de gezamenlijke nieuwbouw van de basisscholen Et Buut en Westerkim in Zaandam, het IKC Overtuinen. De stagnatie zou al minstens een miljoen euro hebben gekost.

Het is geld dat niet aan onderwijs kon worden uitgegeven en elk jaar dat de vertraging oploopt slurpt opnieuw minimaal 100.000 euro op, schrijft voorzitter Geert Spiering van de wijkvereniging. De laatste drie jaar ligt de bouw stil vanwege een conflict tussen de aannemer en scholenkoepel Zaan Primair; eerder waren de bedrijven die moesten worden verplaatst om de nieuwbouw mogelijk te maken de vertragende factor. Daarmee sleept het proces rond het toekomstige Integraal Kind Centrum met de twee scholen, buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal en een gymzaal zich nu al zo’n tien jaar voort.

Noodlokalen

Hoe langer het nu ontstane conflict duurt, des te hoger de uiteindelijke kosten, schrijft Spiering. Het college liet eerder aan de raad weten dat de onenigheid ‘de rolverdeling en de verantwoordelijkheden bij de uitwerking van de constructieve uitgangspunten van het gebouw’ betreft en dat er ook discussie is ‘over de constructieve uitgangspunten zelf’. Spiering vat dat samen als ‘de reden wordt niet bekendgemaakt’.

De buurt maakt zich intussen zorgen over de gevolgen en de leerlingen van Et Buut zijn de dupe: die blijven maar zitten in hun noodlokalen. ‘Ons verzoek aan u is te onderzoeken of er geen andere stappen genomen kunnen worden om het conflict te beĆ«indigen, met in het achterhoofd dat langer uitstel nog veel meer geld gaat kosten,’ schrijft het Wijkoverleg Oud West aan de Raad van Toezicht van Zaan Primair, de koepel van openbare basisscholen.

Reacties