Geen monopolie HVC op oud papier en karton

Foto: Pixabay / Public Domain Pictures

Met alleen tegenstemmen van de PvdA, D66 en de ChristenUnie heeft een raadsmeerderheid voorkomen dat HVC in Zaanstad het alleenrecht krijgt op de inzameling van oud papier en karton. Verenigingen en scholen kunnen dat blijven verkopen aan de hoogste bieder.

De hecht eraan dat verenigingen die financieel sterk afhankelijk zijn van de opbrengsten van het ingezamelde oud papier daar ook in de toekomst op kunnen blijven rekenen, al wilden het college en het afvalbedrijf de prijs daarvoor vaststellen op achttien euro per ton met een monopolie voor HVC. Wethouder Annette Baerveldt  waarschuwde dat de wijziging gevolgen kan hebben voor de hoogte van de Afvalstoffenheffing, maar dat hield de meeste fracties niet tegen. Inwoners moeten de vrijheid hebben om zelf te beslissen waar ze hun papier en karton laten. Verenigingen die er jaarlijks meer dan 15.000 kilo van inzamelen mogen zelf weten aan wie ze dat slijten.

Ja/Ja-stickers

Het is nu afwachten wat de toekomstige Ja/Ja-sticker voor gevolgen zal hebben voor de papieropbrengst. Waar inwoners van Zaanstad nu nog een sticker op hun brievenbus moeten plakken wanneer ze geen ongeadresseerde reclame willen ontvangen, daar moeten ze straks aangeven dat ze dat juist wél willen. Geen sticker betekent dan dat er alleen nog huis-aan-huisbladen op de mat vallen; wie ook daarvan verschoond wil blijven moet een Nee/Nee-sticker blijven plakken.

Uit reacties op sociale media blijkt dat veel mensen een afkeer hebben van de – lelijke – stickers, ongeacht de boodschap: ‘Ik wil wel reclamefolders, maar niet zo’n sticker’ is een gangbare mening. Dat wordt dan digitaal de reclames bekijken. Het zou volgens berekeningen van de gemeente 30 kilo papier per jaar kunnen schelen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen