Binnen half jaar nieuw systeem voor weren papieren reclame

Foto: Wikipedia / Timelezz

Zaanstad vervangt binnen een half jaar het huidige systeem met nee/nee- en ja/nee-stickers door een ja-versie. Dat betekent dat inwoners geen ongeadresseerd drukwerk ontvangen, maar nog wel huis-aan-huisbladen. Wie geen afscheid wil nemen van de folders moet een ja/ja-sticker op de brievenbus plakken.

Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt spreekt van ‘een belangrijke stap vooruit naar een duurzamer gebruik van papier’. Een gemiddeld huishouden bespaart zonder papieren folders 30 kilo papier per jaar, zo is uitgerekend. De gemeenteraad behandelt later deze maand de nieuwe afvalstoffenverordening waar de invoering van het nieuwe stickersysteem deel van uitmaakt. Drie tot zes maanden later wordt de sticker ingevoerd, op zijn vroegst begin juli. Vlak voor de invoering ontvangen alle inwoners informatie over het gratis aanvragen van de stickers bij de gemeente. Dit worden de opties:

Het was in eerste instantie de bedoeling dat mensen die én geen reclame én geen krantjes in de bus wensen géén sticker nodig zouden hebben. Dat idee is verlaten: zij moeten een nee/nee-sticker aanschaffen. Inwoners met een ‘schone’ brievenbusklep blijven alleen de huis-aan-huisbladen ontvangen. Wie nu een nee/ja-sticker heeft kan die dus gewoon laten zitten of verwijderen: het resultaat is hetzelfde. Het waren de gratis weekbladen die deze optie verkozen boven het eerder door Zaanstad aangehangen model.

Goed alternatief

Adverteerders hebben de komende maanden de tijd om van papier over te stappen op alternatieven zoals Zaanstad.nieuws, dat ook nog eens veel goedkoper is dan de papieren bladen, actueler, diepgravender en niet afhankelijk van bezorging in de fysieke wereld. Adverteerders die na de invoering folders blijven bezorgen bij huishoudens zonder brievenbussticker riskeren een boete. Het nieuwe systeem had er al moeten zijn, maar in de folderbranche is het verzet groot en dat leidde tot een reeks rechtszaken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen