‘Grote inzamelaars oud papier niet binden aan HVC’

Foto: Pixy.org / 5776601 / CC0

Democratisch Zaanstad wil via een motie afdwingen dat grote inzamelaars van oud papier dat mogen verkopen aan de hoogste bieder en niet op enig moment zullen worden gedwongen om nog uitsluitend aan HVC te leveren. De vuilverwerker betaalt volgens DZ een vierde van wat bijvoorbeeld Fortuna Wormerveer elders kan vangen.

Enkele verenigingen waaronder de Wormerveerse voetbalvereniging bieden al jaren oud papier en karton aan aan andere partijen dan HVC en daarbij gaat het in een aantal gevallen om meer dan 15.000 kilo per jaar. Dit wordt gedoogd, maar er is nergens vastgelegd dat het ook is toegestaan. De verkoop levert een belangrijke bijdrage aan de inkomsten van deze verenigingen en helemaal in coronatijd met alle financiƫle consequenties van dien is dat geld meer dan welkom.

Formeel vastleggen

Democratisch Zaanstad maakt zich er sterk voor dat officieel in een overeenkomst tussen Zaanstad en verenigingen die meer dan 15.000 kilo papier en karton per jaar inzamelen wordt vastgelegd dat zij worden gevrijwaard van de verplichting om dat aan te bieden aan HVC. Het onderwerp komt aan de orde als de raad op 25 maart de definitieve vaststelling van de Afvalstoffenverordening bespreekt. HVC heeft weliswaar bij Fortuna aangegeven niet op haar strepen te zullen gaan staan en om onrust en frustraties te voorkomen de verkoop van oud papier en karton aan derden te zullen blijven gedogen; DZ heeft dat recht graag zwart op wit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen