‘Geen briefstemmen verloren gegaan en stemgeheim bewaard’

Foto: Gemeente Zaanstad

Er zijn in Zaanstad geen briefstemmen van 70-plussers verloren gegaan omdat zij de instructies voor het gebruik van de twee enveloppen verkeerd hadden beprepen. Alle ‘foute’ stemmen en stempassen zijn bewaard gebleven en kunnen met de halsoverkop aangepaste werkwijze die het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren invoerde alsnog worden meegeteld.

Dat heeft de gemeente laten weten na vragen van de POV. Op maandag en dinsdag zijn de enveloppen geopend en zijn de stempassen gecontroleerd op geldigheid; vandaag worden de uitgebrachte stemmen geteld. Het stembiljet zit in een gesloten enveloppe en hierdoor is het stemgeheim gegarandeerd, aldus de uitleg. Het ministerie komt nog met een aanvullende instructie voor ongeldig verklaarde briefstemmen. Wat de beveiliging van de stembureaus betreft waar drie dagen lang gestemd kon worden in verband met de coronamaatregelen lagen er geen gevaren op de loer.

Drie dagen stemmen

Op de stembureaus zelf zijn geen aanvullende maatregelen genomen, maar door ‘goede afspraken tussen het team verkiezingen, de politie en straattoezicht’ had zo nodig snel gehandeld kunnen worden. Incidenten hebben zich echter niet voorgedaan. Vandaag zijn er extra beveiligers beschikbaar, ‘die snel ter plekke kunnen zijn bij een calamiteit op een stembureau’.

De al uitgebrachte stemmen zijn maandag- en dinsdagavond (evenals de eerder ingeleverde briefstemmen) beveiligd vervoerd uit de stemlokalen en beveiligd opgeslagen. Voordat dit gebeurde is per stembureau een proces-verbaal opgemaakt met de aantallen uitgebrachte stemmen. Deze verbalen worden in een verzegelde enveloppe, los van de stemmen in een kluis bewaard. Tijdens de telling van alle stemmen wordt gecontroleerd of de aantallen overeenkomen met de processen-verbaal.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen