Advies: vaccin Janssen voor 60-plussers en risicogroepen

Foto: Pixabay / Elchinator

Het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen is moet als eerste worden toegediend aan ouderen boven de 60 jaar en aan mensen met specifieke medische aandoeningen, adviseert de Gezondheidsraad. Het gaat daarbij om mensen met het syndroom van Down, met ernstig overgewicht en met neurologische aandoeningen die tot ademhalingsproblemen kunnen leiden.

‘Met deze aanpak wordt de meeste ernstige ziekte en sterfte door Covid-19 voorkomen,’ schrijft de raad aan demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Die maakte eerder bekend de eerste levering in april te verwachten. De Europese Commissie keurde het vaccin van Janssen, een dochterbedrijf van het Amerikaanse Johnson & Johnson, vorige week goed. Het is werkzaam bij volwassenen uit alle leeftijdsgroepen, zo heeft klinisch onderzoek uitgewezen. Bij dit vaccin is in tegenstelling tot de drie andere die zijn goedgekeurd slechts één prik noodzakelijk.

Bijwerkingen snel verdwenen

Uit de grootschalige studies bleek dat het met één prik 66 procent tegen ziekte beschermt en 85 procent tegen ernstiger vormen van Covid-19. ‘Ook is het voldoende veilig: er zijn alleen bijwerkingen gebleken die binnen twee dagen zijn verdwenen,’ aldus de Gezondheidsraad, die adviseert het vaccin te integreren in de huidige vaccinatiestrategie. Als alle ouderen en mensen uit hoogrisicogroepen zijn gevaccineerd, kan het vaccin ook aan andere groepen worden toegediend. De raad komt later nog met nader advies daarover.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen