Grote eiken in middenberm Provincialeweg Koog aan de Zaan

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Bodemkundig onderzoek heeft uitgewezen dat de plek die het college in gedachten had voor de besteding van 100.000 euro uit de bodemreserve niet geschikt is voor de aanplant van bomen. De middenberm van de Provincialeweg ter hoogte van Overtuinen is daarom afgevallen.

De wegfundering loopt voor een deel door onder de middenberm, schrijft het college aan de gemeenteraad. Er is daar onvoldoende doorwortelbare ruimte aanwezig voor bomen die groter worden dan vijftien meter. Als alternatieve plek is gekozen voor de middenberm van de Provincialeweg tussen de Narcisstraat en de Verzetstraat in Koog aan de Zaan. Daar gaat de gemeente dit voorjaar 24 eiken (Quercus cerris Marvellous – moseik of Turkse eik) aanplanten.

oor een goede standplaats wordt ter plaatse grondverbetering uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de bomen in de toekomst voldoende voeding en doorwortelbare grond hebben om goed in te groeien. Met de soortkeuze wordt ingespeeld op de verwachte klimaatverandering. De aanplant vindt alleen plaats op die bermgedeelten die vijf meter of meer breed zijn, omdat daar goede standplaatsen voor de bomen te realiseren zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen