Ton voor bomenrij in middenberm Provincialeweg

Foto: Google Street View

Het college wil 100.000 euro uit het bomenfonds gebruiken om bomen neer te zetten in de middenberm ter hoogte van het bouwplan Overtuinen van de Provincialeweg in Zaandam. Daarmee is de rest van de middenberm van de Provincialeweg tussen het centrum van Zaandam en de Verzetstraat in Koog aan de Zaan afgevallen, net als de Twiskeweg tussen het noordelijk en zuidelijk deel van het Darwinpark.

De komende jaren wordt het terrein van Overtuinen bebouwd en dat verandert de groene uitstraling van dit gebied. Om het verlies aan groenbeleving te compenseren moet daarom later dit jaar in de middenberm een rij bomen komen te staan. Hoeveel precies is nog niet duidelijk. De bodem van de Provincialeweg bestaat uit relatief voedselarme zandgrond en is hoger gelegen dan de omgeving, wat betekent dat de standplaats van de te planten bomen moet worden verbeterd. Vooralsnog wordt gedacht aan eiken: bomen die goed tegen droogte kunnen en waarvan er al paar langs de weg staan. De aanplant van deze soort draagt daarom bij aan een herkenbare groene omgeving, aldus het college in een brief aan de raad.

Schoolpleinen

Er hebben maar weinig basisscholen gereageerd op een brief van de gemeente waarin zij werden gewezen op de mogelijkheid om een boom cadeau te krijgen, is daarin ook te lezen. Alle scholen die zijn aangesloten bij de koepels Zaan Primair en Agora konden van het aanbod profiteren, maar het resultaat was één verzoek om bij te dragen aan de vergroening van het schoolplein en een verzoek om bij te dragen aan het realiseren van een Tiny Forest in de directe omgeving. Beide zijn nog in behandeling. Eén school wees het aanbod om een boom te ontvangen expliciet af.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen