VVD en D66 willen naleving coalitieakkoord: geen lastenverzwaring

Foto: Twitter / Michel Schermer

De VVD en D66 maken zich zorgen nu ze uit het Noordhollands Dagblad begrepen hebben dat wethouder Gerard Slegers voornemens is om aan de raad voor te stellen om de riool- en de afvalstoffenheffing opnieuw te verhogen. Dat is in strijd met de afspraken in het coalitieakkoord.

‘De algemene belastingen, zoals de OZB, verhogen we met niet meer dan de indexatie,’ is in dat akkoord te lezen en de VVD en D66 zien in deze zin ‘de intentie dat er geen lastenverzwaringen voor de inwoners komen behoudens de indexatie,’ ofwel een inflatiecorrectie. Wat de onroerende zaakbelasting en de rioolheffing betreft is dat voor dit jaar gelukt, maar de afvalstoffenheffing is wel verhoogd vanwege de stijgende kosten.

Slegers kondigde onlangs in een brief aan de raad aan te willen onderzoeken hoe andere gemeenten omgaan met het doorbelasten van kosten in de riool- en afvalstoffenheffing. ‘Dat nu gekozen wordt om te onderzoeken of beide heffingen omhoog kunnen vinden wij in het licht van het coalitieakkoord én de verhoging van de afvalstoffenheffing voor dit jaar zeer vreemd,’ reageren Stephanie Onclin (VVD) en Jan de Vries (D66) in vragen die ze morgenavond aan de wethouder voorleggen.

Geen geld

Wat deze twee partijen betreft moet in tijden van crisis juist worden ingezet op lastenverlaging. De gemeenteraad heeft het college opgedragen om te kijken naar manieren om tot een schonere openbare ruimte te komen, maar die wens staat haaks op het feit dat Zaanstad het geld niet heeft om er meer aan uit te geven. Eén van de oplossingen daarvoor kan zijn om bewoners er meer bij te betrekken, scheef Slegers. De combinatie van de alom tegenwoordige bewonersparicipatie en het onderzoek naar het doorbelasten van extra kosten richting de burger ‘zou een cynicus kunnen interpreteren als ‘burgers meer laten betalen om zelf het werk te mogen doen’,’ zo vatten wij dat samen, ‘maar mogelijk is dat een te zwartgallig beeld’.

De Vries en Onclin willen nu weten waarom Slegers niet zoals eerder is toegezegd eerst met een startnotitie komt over een effectievere aanpak van de openbare ruimte waarover de raad zich dan kan uitspreken, maar meteen al begint over lastenverzwaring. Of zou een onderzoek naar de werkwijze in andere gemeenten juist ook kunnen leiden tot een lastenverlichting?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen