Inwoner bezorgd om vervuiling gestorte aarde Zwanebloemkade

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Er is opnieuw vervuilde grond gestort in Zaanstad, meldt een door de gemeente geanonimiseerde inwoner aan de gemeenteraad. Dat is onlangs gebeurd op de oever van de Gouw, langs de Zwanebloemkade.

Volgens de schrijver die om uitleg vraagt is de gestorte zwarte aarde ‘zeer ernstig vervuild met grof bouwpuin, met plastic afval en stukken ijzer’. ‘De gehele oever is er als het waren mee ‘bezaaid’. Als ik als burger zoveel vuil in een plantsoen achter zou laten, levert dat een forse milieuovertreding op,’ aldus de verontwaardigde burger. ‘Of de gestorte bovenlaag ook nog met andere minder zichtbare stoffen vervuild is, kan ik natuurlijk niet beoordelen, maar zou mij niet verbazen.’

Wat nu?

Hij of zij wil weten of de raad weet heeft van deze ‘vuilstort’ en of die de goedkeuring van de raadsleden kan wegdragen. Maar bovenal: wat gaan zij eraan doen? Eerder dook van vermalen plastic en andere rommel vergeven compost op in onder meer Assendelft en Krommenie. Op vragen van Lokaal Zaans antwoordde wethouder Gerard Slegers toen dat er bij de proef met deĀ Japanse bokashi-methode voor het op natuurlijke wijze verwerken van groenafval per ongeluk plastic in de bodemverbeteraar terecht was gekomen. Het mengsel van gefermenteerde bladeren, gras, riet, takken en ander groenafval was onvoldoende gecontroleerd voor het werd uitgereden en daar was het misggaan.

Wilde bloemen

Of het nu opnieuw over het resultaat van de bokashi-methode gaat is nog onduidelijk, maar daarbij zou een dergelijke verontreinging niet meer moeten kunnen. Langs de Gouw is gras weggehaald en vervolgens grond gestort, nadat de oever vorig jaar door de gemeente nog was ingezaaid met wilde bloemen. Dat was volgens de schrijver van de brief een ‘prima actie, alhoewel ik me wel afvraag of de keuze van het bloemzaad juist was gezien het geringe aantal insecten dat deze bloemen trok’.

Reacties