Dagritme jongeren en gezinnen centraal in nieuwe visie

Foto: Pixnio / CC0

De gemeenteraad heeft unaniem de nieuwe visie op het jongerenwerk tot 2026 vastgesteld. Er spelen veel partijen een rol in het leven van jongeren, allemaal met hun eigen expertise. Met al dat aanbod kan het soms heel ingewikkeld zijn om de juiste ondersteuning te vinden.  Met Slim verbinden, Samen meer komt de gemeente met een nieuwe kijk op jongerenwerk en het werken met jongeren.

In deze visie staat het dagritme van jongeren en hun gezinnen centraal. Professionals gaan werken vanuit het drie maak acht uur model: slapen (thuis), school of werk en vrije tijd. Een ander uitgangspunt is dat jongeren eerder ondersteuning verdienen bij hun vragen (preventie) om te voorkomen dat problemen erger of ingewikkelder worden (repressie). Het jongerenwerk staat niet op zichzelf, maar wordt verbonden met onderwijs, cultuur, sport, bedrijfsleven en participatie. Vanuit die disciplines wordt de visie in de praktijk gebracht, samen met jongeren, alle partners en de gemeente. Daarbij moeten ook ouders beter in beeld komen en betrokken worden.

Nu zaken doorbreken

De huidige ontmoetingsplek van Baaz voor jongeren in Zaanstad-Noord (aan de Parkrijklaan 121 E in Assendelft) wordt als eerste omgevormd tot een plek waar jongeren met hun vragen terechtkunnen en van waaruit allerlei activiteiten worden georganiseerd. Mogelijk volgen er meer van dit soort plekken. ‘Onze insteek met deze samenwerking is dat we alle Zaanse jongeren de kans geven om hun talenten te benutten en daarmee de kansengelijkheid vergroten. Juist nu is dat belangrijker dan ooit, want corona laat zien dat jongeren kwetsbaarder zijn geworden,’ aldus wethouder Songül Mutluer. ‘We zien verjonging en verharding in de criminaliteit en hebben grote ambities om te werken aan positieve gezondheid en veiligheid. Willen we met elkaar zaken doorbreken, dan is dit onze kans. Dit gaan we samen met ouders en professionals doen.’

Het gesprek met de jongeren gaat door. Via de jongerenorganisatie Raaz kunnen zij zich opgeven om hun ideeën en wensen in te brengen. Professionals en initiatieven voor jongeren in Zaanstad kunnen zich melden bij het Sociaal Wijkteam via www.swt.zaanstad.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen