Denk wil alle initiatieven voor bestrijden armoede op één lijn krijgen

Foto: Flickr / Christoph Scholz

Particuliere initiatieven die zich bezighouden armoedebestrijding lopen er tegenaan dat ze geen eigen plek hebben, maar er is volgens Denk ook sprake van onderlinge haat en nijd: er spelen onderlinge conflicten, er worden sponsoren afgepakt en vrijwilligers en initiatiefnemers worden zwart gemaakt, schrijft het pas aangetreden raadslid Khaan Kük in een agenda-initiatief. Bovendien ontbreekt het aan vertrouwen in de Sociale Wijkteams.

Kük richt zich wat de huisvestingsproblematiek betreft vooral op de stichting Oums Voorraadkast, één van de vele die ‘op dagelijkse basis hun steentje proberen bij te dragen aan het tegengaan van armoede in onze stad’. De stichting verzorgt voedselpakketten en maaltijden, maar heeft geen eigen ruimte en activiteiten en projecten vinden daarom plaats in woningen, stegen en achtertuinen van de vrijwilligers. ‘Denk heeft onder andere op 18 december mogen helpen met het uitdelen van ruim 200 voedselpakketten aan gezinnen die in de armoede leven. Gezien het feit dat de stichting geen vaste locatie heeft, vond de uitdeling plaats in de achtertuin van een vrijwilligster. De hele straat, steeg en achtertuin stonden vol met mensen die vanwege hun financiële situatie een beroep moeten doen op de voedselpakketten,’ schrijft Kük.

Sociale activiteiten

Een vaste locatie waar de voorraad kan worden opgeslagen, de voedselpakketten kunnen worden uitgedeeld en waar ook sociale activiteiten en een luisterend oor kunnen worden aangeboden aan mensen in armoede is daarom volgens Denk hard nodig. Want geldgebrek leidt ook tot mentale problemen. Kük refereert op dat te onderstrepen aan een recente uitzending van Nieuwsuur. Maar Zaanse stichtingen die dagelijks met man en macht proberen onze burgers een handje te helpen kunnen geen vaste locatie vinden, terwijl zij deze in steden als Amsterdam wel aangeboden krijgen. Wij kunnen het ons niet veroorloven dat dit soort initiatieven zich verplaatsen naar andere steden omdat zij niet aan een locatie worden geholpen,’ meent de lokale fractie.

Wijkteams

Wat de Sociale Wijkteams betreft krijgt Denk signalen ‘dat veldwerkers niet op de hoogte zijn van projecten en initiatieven die worden opgestart en dat er onderling geen goede communicatie is’. En ‘er is op dit moment weinig vertrouwen in deze Sociale Wijkteams zowel vanuit de stichtingen als vanuit de gezinnen in armoede.’ Dat staat haaks op de bevindingen die het college openbaar maakte, maar waar ook de POV al haar twijfels over uitte. Denk wil ervoor zorgen dat alle initiatieven, de wijkteams en de gemeente op één lijn komen en dat de gemeente de kar trekt.

Rol gemeente

‘Wij zijn er zeker van dat de intentie van alle groepen dezelfde is, namelijk een steentje bijdragen aan de armoedebestrijding in Zaanstad. Het is belangrijk dat iedereen in Zaanstad samenwerkt om de inwoners een handje te helpen, laat de gemeente hierin de verbindende factor zijn. Naar onze mening wordt het hoog tijd dat de raad zich laat horen, schrijft Kük in de onderbouwing van zijn initiatief. Hij wil met de collega’s in gesprek over de rol van de gemeente bij het oplossen van de geconstateerde problemen. meer vrijwilligersorganisaties en –initiatieven zijn in de stad die zich inzetten voor mensen in armoede. Wethouder Songül Mutluer en burgemeester Jan Hamming hebben op 11 maart al een gesprek gepland met verschillende organisaties om de samenwerking en synergie tussen hen te versterken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen