Winteropvang dak- en thuislozen gaat door in Zaan Inn

Foto: Gemeente Zaanstad

Dak- en thuislozen blijven tijdens deze winterse dagen de hele dag welkom voor opvang in het Zaan Inn hotel in Zaandam. Sinds afgelopen maart is het hotel voor hen al open voor overnachtingen, omdat er door corona meer ruimte nodig was. Daar is sinds deze maand de winteropvang overdag aan toegevoegd.

Er zijn 35 bedden beschikbaar. Mensen die gebruik willen maken van de opvang kunnen zich melden bij Zaanerf aan de Westzijde 410  in Zaandam. Wethouder Natasja Groothuismink vindt dat niemand mag op straat slapen. Onder ‘normale’ omstandigheden niet, maar nu al helemaal niet. Bij lage temperaturen werken verschillende maatschappelijke organisaties samen aan de winteropvang. Medewerkers van het Leger des Heils en de Sociale Wijkteams zijn aanwezig in het hotel om de dak- en thuislozen op te vangen.

Rijkssteun

Eerder dit jaar werd bekend dat Zaanstad 1,4 miljoen euro van het Rijk krijgt voor een brede aanpak dak- en thuisloosheid. Het kabinet wil dak- en thuisloosheid zoveel mogelijk voorkomen. Het kabinet stelt voor de landelijke aanpak in totaal 200 miljoen euro beschikbaar voor de jaren 2020 en 2021. Zaanstad besteedt het geld onder andere aan Housing First en Wonen met Begeleiding en wil daarmee de huidige wachtlijst voor de maatschappelijke opvang en beschermd wonen wegwerken. De langdurige 24-uurs opvang moet langzaam maar zeker worden vervangen door eigen woonruimte met (ambulante) begeleiding waar dat nodig is.

 

Reacties

Cookieinstellingen