Naar eigen plek in plaats van opvang voor dak- en thuislozen

Foto: Wikimedia / Kgbo

Zaanstad krijgt 1,4 miljoen euro van het Rijk voor een brede aanpak van dak- en thuisloosheid. De gemeente zet zoveel mogelijk in op het creëren van een passende woonplek, mét de benodigde begeleiding. ‘We willen langdurige 24-uurs opvang zoveel mogelijk voorkomen,’ zegt wethouder Natasja Groothuismink in een reactie.  Die noodmaatregel zou maximaal drie maanden mogen duren.

Met Housing First en Wonen met Begeleiding moet de huidige wachtlijst voor de maatschappelijke opvang en Beschermd wonen worden weggewerkt en de huidige maatschappelijke opvang zoveel mogelijk worden afgebouwd. Om de beschikbare plekken zo goed mogelijk te benutten wordt in de Zaanstreek gewerkt aan de verbetering van de door- en uitstroom. Het tekort aan geschikte woningen is daarbij een grote belemmerende factor. Daarom heeft de gemeente met het Actieprogramma Weer Thuis samen met de woningcorporaties en de zorgaanbieders een pilot ontwikkeld waarbij voor de uitstroom uit de maatschappelijke opvang, Beschermd wonen en de Jeugdzorg 50 woningen beschikbaar komen. Deze pilot wordt later dit jaar geëvalueerd.

Steun in de rug

Dan wordt ook bekeken of en hoe deze pilot wordt voortgezet. De bijdrage uit Den Haag is een welkome steun in de rug om in de regio aan de slag te gaan met de brede aanpak van dak- en thuisloosheid. Het kabinet wil dak- en thuisloosheid zoveel mogelijk voorkomen en ervoor zorgen dat niemand op straat hoeft te slapen. Het kabinet stelt daarvoor in totaal 200 miljoen euro beschikbaar voor de jaren 2020 en 2021.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen