Landbouwvoertuigen welkom op groter deel N246 Wormerveer

Trekkers hoeven hier niet meer af te slaan de Ned Benedictweg op, maar mogen rechtdoor.
Trekkers hoeven hier niet meer af te slaan de Ned Benedictweg op, maar mogen rechtdoor.
Foto: Google Street View

De provincie heeft de N246 deels verboden gebied verklaard voor landbouwvoertuigen, maar op verzoek van de politie en Zaanstad wordt het wegdeel tussen de kruising met de Ned Benedictweg en de Kerkstraat in Wormerveer daarvan uitgezonderd. Landbouwverkeer richting het noorden gaat nu via de Ned Benedictweg en door de bebouwde kom van Wormerveer en Krommenie.

Dat is niet veilig voor de overige verkeersdeelnemers, en met name het langzame verkeer. De kruispunten zijn potentiële conflictpunten en er zijn grote delen waar geen vrijliggende fietspaden zijn, zo luidt de onderbouwing van de voorgestelde verkeersmaatregel in het verkeersbesluit dat is gepubliceerd in de Staatscourant. Landbouwverkeer gaat door woonwijken waar veel kwetsbare verkeersdeelnemers zijn zoals kinderen en ouderen. De bestuurders van de grote landbouwvoertuigen hebben daarnaast niet altijd goed zicht op het overige verkeer door het ontwerp van hun voertuigen. Dit is ‘een ongelukkige en onveilige combinatie,’ concludeert de wegbeheerder. De boeren kunnen met hun materieel niet via de Industrieweg rijden omdat daar éénrichtingsverkeer geldt en de weg te smal is om tweerichtingsverkeer (en landbouwverkeer) te kunnen toestaan.

N246 veiliger

Op het stuk N246 tussen de Ned Benedictweg en de Kerkstraat zijn er twee rijstroken met gescheiden rijrichtingen. Het stuk weg is rond 800 meter lang. Landbouwvoertuigen kunnen er worden ingehaald via de andere rijstrook. ‘Wij zijn van mening dat het gevaarlijker is voor verkeersdeelnemers en met name langzaam verkeer zoals (brom)fietsers en voetgangers als landbouwverkeer door de bebouwde kom rijdt in plaats van via het gevraagde deel van de N246. Op de N246 is meer ruimte voor alle verkeersdeelnemers en is het overzicht goed. Daarom hebben wij besloten om landbouwverkeer op het deel N246 tussen de N514 en de Kerkstraat toe te staan,’ aldus de publicatie.

Belanghebbenden die het niet eens zijn met het besluit kunnen binnen zes weken schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift moer worden gericht aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. In het bezwaarschrift graag het telefoonnummer  vermelden waarop u overdag bereikbaar bent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen