Over vier weken uitslag metingen uitstoot biomassacentrale

Foto: Gemeente Zaanstad

Het Buro Blaauw voert momenteel op verzoek van de gemeenteraad metingen uit bij de biomassacentrale in de Zaandamse Pascalstraat, om te weten te komen of eigenaar Bio Forte zich houdt aan de strenge normen voor de uitstoot en of de filters in de centrale hun werk goed doen.

Specifiek worden de hoeveelheden stikstof, zwaveldioxide, fijnstof en ammoniak in de rook gemeten. Het onderzoeksrapport wordt over vier weken gepubliceerd, zo laat de gemeente vandaag weten. De omstreden biomassacentrale die het warmtenet in Zaandam Oost voedt is al meer dan een jaar langer dan in eerste instantie werd aangekondigd aan het proefdraaien en op 20 oktober vorig jaar werd de grote ketel opgestart voor de laatste emissiemeting. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied waarschuwde toen voor mogelijke ‘kortstondige’ rook- en geuroverlast‘.

Volgens de gemeente is de centrale ‘schoon’: ‘Qua geur is de uitstoot veel lager dan van een open haard, omdat er bij een open haard vaak sprake is van onvolledige verbranding, bijvoorbeeld tijdens het opstarten. Dit is niet het geval bij de ketels in de biomassacentrale, deze zullen vrijwel continu en geoptimaliseerd branden waardoor er van geuruitstoot en geuroverlast eigenlijk geen sprake is,’ zo is op de website te lezen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen