Politie speurt naar verspreiders oproepen tot geweld

Foto: Pixabay / Open Clipart Vectors

De vrees voor rellen in Zaanstad werd gisteravond gelukkig geen realiteit, maar doorzetters doen alweer nieuwe pogingen om mensen op de been te brengen. Die oproepen blijven echter niet onbestraft als de afzenders worden opgespoord.

De politie Noord-Holland pakte gisteren vijf verdachten van opruiing op en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Gewelddadig werd het gisteren vooral in Amsterdam, Den Bosch en ook in de Haarlemse wijk Schalkwijk. Inmiddels in het wel duidelijk dat de ‘protesten tegen de avondklok’ niets zijn dan georganiseerd vandalisme. Stenen gooien naar politiemensen en de pers, brandstichting, het plunderen van winkels en zwaar vuurwerk afsteken om maar zoveel mogelijk vernielingen aan te kunnen richten afdoen als een uitlaatklep tegen frustraties vanwege de coronamaatregelen is de realiteit niet onder ogen willen zien.

Er zijn mensen die terecht het recht opeisen om tegen overheidsmaatregelen te protesteren die in hun ogen te ver gaan. Hen wordt zolang ze die maatregelen respecteren niets in de weg gelegd. En er zijn hooligans. Het griezelige is dat er van die categorie veel meer zijn dan althans wij voor mogelijk hadden gehouden. Er zijn gisteravond en afgelopen nacht in totaal 184 mensen aangehouden bij ongeregeldheden. Een politiewoordvoerster sloot niet uit dat dat het er op een later moment meer zullen worden, afhankelijk van opsporingsonderzoek en het bestuderen van videobeelden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen