Ook hier alertheid na oproepen tot geweld op sociale media

Foto: Twitter

Relschoppers hebben kennelijk de smaak te pakken gekregen van wat ze sinds het ingaan van de avondklok voorgeschoteld hebben gekregen en door het hele land wordt opgeroepen om vanavond samen gewelddadig te gaan muiten. Ook in Zaanstad, zo heeft burgemeestr Jan Hamming laten weten.

De politie heeft winkeliers in de Kaaikhof in Assendelft gewaarschuwd om zoveel mogelijk voorzorgsmaatreglen te treffen en teminste één school heeft ouders opgeroepen in verband met verwachte ongeregeldheden hun kinderen thuis te houden vanavond. Ook Zaandam zou als een plek om bijeen te komen genoemd zijn. Hamming vraagt iedereen ook om na 21:00 uur thuis te blijven. ‘Op het moment dat er (vanavond) actie nodig is zullen we daar niet terughoudend in zijn. Samen willen we ervoor zorgen dat de veiligheid op straat gewaarborgd wordt. Onze gemeente verdient het om heel te blijven. Onze gemeenschap verdient het om intact te blijven.’

Tonnen schade

De politie houdt de sociale media scherp in de gaten en gaat dus voorbereid de avond in. Gisteren ging het onder meer gruwelijk mis in en bij het station in Eindhoven, waar voor tonnen aan schade werd aangericht. Het herstel gaat weken duren. Van de in totaal 62 mensen die werden gearresteerd zat ongeveer vanmorgen de helft nog vast. De jongste opgepakte verdachte is veertien jaar, de oudste 56.

Zo ziet dat er dan uit op sociale media. Met dank aan Venlo.nieuws.nl.
Bron: Twitter
En een reactie op een veroordeling van geweld tegen de pers.

Alles opgeschaald

Voor het niet naleven van de avondklok die zaterdag inging zijn door het hele land al 5765 mensen bekeurd, meldt de politie. In totaal werden er 7045 coronaboetes uitgeschreven. Volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politie Bond worden de komende dagen bepalend voor de vraag of de politie bestand is tegen het coronageweld. ‘Alles is opgeschaald. De vraag is of we hier te maken hebben met een piek en een ontlading van het ongenoegen, of dat we er langdurig mee te maken krijgen. Het moet geen uitputtingsslag worden.’

Leger blijft in kazernes

Voorlopig kan de politie het aan, is zijn analyse na een ochtendoverleg met zijn ledenvertegenwoordigers in het land over twee dagen en avonden van harde confrontaties tussen relschoppers en ordehandhavers. Het leger kan wat hem betreft in de kazerne blijven. ‘Daar moeten we wat mij betreft ook verre van blijven. Dan gaan we een heel andere fase in, dan heb je het over een soort staat van beleg. Militairen zijn getraind om mensen uit te schakelen, niet zoals politiemensen om de orde te handhaven.’  De Marechaussee staat wel paraat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen