Test biomassacentrale stuk later afgerond dan aangekondigd

Het interieur van de Zaanse centrale.
Het interieur van de Zaanse centrale.
Foto: Bio Forte

Bio Forte Zaanstad hoopte de testfase van de biomassacentrale in de Zaandamse Pascalstraat voor de kerst succesvol te kunnen afronden, maar er zijn nog geen berichten dat dit ook gelukt is. Het bedrijf gaat dagelijks zo’n 1400 euro aan subsidiegeld van het Rijk opslokken.

De centrale had al sinds oktober vorig jaar via het Warmtenet Zaanstad rond 2200 woningen van warm water moeten voorzien om zo tuim twee miljhoen kubieke meter aardgas te besparen. De flats Perim en Brandaris zijn inmiddels aangesloten op het net, maar met behulp van de gasgestookte hulpwarmtecentrale. Volgens Bio Forte beschikt de biomssacentrale die tot nogal wat onrust en boosheid zorgt tot in de wijde omgeving over een zeer uitgebreide rookgasreiniging, waardoor het mogelijk is om ruimschoots aan de wettelijke emissie-eisen te voldoen. De twee ketelinstallaties zijn uitgerust met dubbele installaties voor de verwijdering van stikstof en met zowel een cycloon als doekfilter voor de verwijdering van fijnstof. Tenslotte is een rookgascondensor toegevoegd ter verhoging van het rendement en voor het afvangen van ‘het allerlaatste beetje’ stof, NOx (stikstof) en SO2 (zwaveldioxide). Tegen de verleende vergunning in het kader van de wet Natuurbescherming kan overigens nog steeds bezwaar worden aangetekend.

Subsidies

Raadslid Jos Kerkhoven van Democratisch Zaanstad twitterde vandaag dat exploitant Bio Forte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een miljoenensubsidie heeft ontvangen die over twaalf jaar neerkomt op rond 1400 euro per dag. Dat is heel veel geld, maar het bedrag valt in het niet bij de 53 miljoen euro duurzaamheidssubsidie voor een biomassacentrale in het Gelderse Bemmel. Die gaat warmte produceren voor tuinders in Bemmel en Huissen en de Rijkssteun is nodig omdat biomassa een stuk duurder is dan gas en daarmee voor de afnemers niet lucratief als alternatieve energie- of warmtebron. Jos Delbeke noemde als toenmalig directeur-generaal Klimaat van de Europese Commissie in 2016 de Nederlandse, Belgische en Britse subsidiëring van biomassa ‘waanzinnig hoog‘. In Nederland is er 11,4 miljard euro voor opzij gezet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen