Bomen beter beschermd, informatie over kappen verbeterd

Foto: Stocksnap / Bob Richards

Er is in Zaanstad in het recente verleden veel ten goede veranderd in het bomenbeleid, vindt het college. De bescherming is toegenomen nadat veel aanbevelingen het rapport Audit bomenbeheer van een extern onderzoeksbureau zijn overgenomen. Deze hebben inmiddels een plek gekregen in het nieuwe bomenbeleidsplan.

In dat stuk is een bomenstructuurkaart opgenomen, is uitgewerkt welke bomen waardevol zijn voor de stad en zijn de afwegingen opgenomen die gemaakt moeten worden alvorens er gekapt kan worden. Deze bepalingen traden op 1 januari in werking. Ook zijn afspraken gemaakt om de communicatie en samenwerking tussen alle betrokkenen te verbeteren. Daarvoor moet ook alle informatie die beschikbaar is over projecten gemakkelijk toegankelijk worden gemaakt én moeten de betrokkenen zich bewust woreden van hun eigen verantwoordelijkheid om die informatie ook te raadplegen. De kwaliteit en de kwantiteit van het toezicht is nu op het gewenste niveau, schrijft het college aan de raad.

Boom Effect Analyses

Eén van de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport was om het effect van werkzaamheden in de buurt van bomen in beeld te brengen. Regelmatig worden bomen – soms onherstelbaar – beschadigd doordat werklui geen aandacht besteden aan de gevolgen van hun handelingen voor het groen. Daarom wordt nu voor het begin van werkzaamheden in de directe omgeving van bomen die mogelijk schade kunnen veroorzaken een Boom Effect Analyse uitgevoerd. Deze brengt in beeld welke aanvullende maatregelen genomen moeten worden om de bomen te beschermen en deze worden in de contracten met de aannemer vastgelegd. Denk daarbij aan extra water geven, retourbemaling en het bewaken van de grondwaterstand door middel van een peilfilter.

In het bomenbeleidsplan zijn de criteria aangescherpt, zodat beter kan worden beoordeeld wanneer bomen gekapt kunnen worden. Ook staat erin dat bij een kapaanvraag een herplantplan dient te worden aangeleverd om te kunnen beoordelen of hoogwaardige herplant wordt uitgevoerd. Daarnaast is het aanleggen van groen ondergebracht bij twee groenaannemers, waardoor het mogelijk is om beter te selecteren op geschikte aannemers en om het toezicht beter te organiseren. Afspraken over de herplant van bomen worden nu vanuit één centrale plek geregeld.

Stopmoment

In de contracten met aannemers wordt tegenwoordig een ‘stopmoment’ opgenomen wanneer er bomen gekapt worden. Daar waar dit nog niet contractueel is geregeld bij al gegunde projecten, worden aanvullende afspraken gemaakt. Een directievoerder of toezichthouder is dan op het werk aanwezig is om aan de hand van actuele tekeningen de bomen aan te wijzen die gekapt worden. Het is de bedoeling dat dergelijke afspraken nog dit kwartaal ook gaan gelden voor gebiedsontwikkelingen.

In het nieuwe bomenbeleidsplan is geen mogelijkheid opgenomen tot het afkopen van de herplant van bomen. Dat past niet binnen de doelstelling om de kroonbedekking te verhogen van zestien naar 20 procent. ‘Bovendien maakt een afkoopregeling het (voor met name ontwikkelaars) wel heel gemakkelijk om onder hun verplichting uit te komen en stenige wijken op te leveren die niet hittebestendig zijn. Hun probleem wordt dan te gemakkelijk op het bordje van de gemeente neergelegd,’ schrijft het college. Mocht het niet mogelijk zijn bomen binnen het projectgebied te herplanten dan kan er in overleg met de gemeente altijd nog voor gekozen worden deze herplant elders in Zaanstad uit te voeren.

Nieuwe website

Voor alle informatie over werkzaamheden in de openbare ruimte is ten behoeve van de inwoners een speciale website aangemaakt: Buitengewoon Zaanstad. Aan de hand van een aantal herkenbare thema’s (onder andere groen, water, straat en veiligheid) kunnen alle belangstellenden daar informatie vinden over ‘de werkzaamheden die zij tegenkomen zodra ze hun voordeur uitlopen’. Op de website staat ook een specifieke pagina met alle informatie over kapvergunningen. Hierop is terug te lezen welke kapvergunningen zijn afgegeven en waarom en wat er gebeurt aan herplant. Ook staat er welke bomen verdwijnen vanwege noodkap.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen