Meer coronapatiënten in ziekenhuizen; niet in ZMC

Foto: Pixabay / Stephan Wusowski

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag opnieuw iets toegenomen. Het totaal bedraagt nu 2633, twaalf meer dan gisteren. Het ZMC meldt vandaag dertien opnames en dat zijn er minder dan de meldingen van de afgelopen periode. Die worden door het ziekenhuis alleen zo nu en dan geactualiseerd en zonder de opnames te specificeren.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding behandelen verpleegafdelingen momenteel 1945 coronapatiënten, negentien meer dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op de Intensive Cares is met zeven gedaald tot 688. Gisteren liet het aantal opgenomen Covid-patiënten ook al een lichte toename zien, na een gestage daling vorige week. Begin vorige week lagen er nog bijna 2900 patiënten vanwege corona in de ziekenhuizen. De verwachting is echter dat de dalende trend van de afgelopen week doorzet, mits de  Britse mutatie van het virus buiten de deur te houden is.

Visite grote boosdoener

Relatief veel mensen bij wie afgelopen week een coronabesmetting is vastgesteld lijken het virus te hebben opgelopen terwijl ze in de kerstperiode en rond de jaarwisseling een bezoek brachten aan familie of vrienden, of terwijl ze zelf bezoek ontvingen. Meer dan één op de drie nieuwe gevallen is terug te voeren op zo’n ‘bezoek in de thuissituatie,’ zo komt naar voren uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de afgelopen week zijn 49.398 mensen positief getest. Bron- en contactonderzoekers van de GGD’s bevragen deze mensen naar hun gedrag. Meer dan 10.000 mensen, ruim 35 procent, is besmet geraakt door bezoek. Vorige week was dit ook al 35 procent.

School en werk veel minder

Doordat mensen meer thuiswerken zorgt het werk voor minder besmettingen. Eén op de tien nieuwe gevallen is daar ontstaan. Een paar weken geleden was dit zestien procent. Scholen en kinderopvangen zijn ook nauwelijks nog een brandhaard, nu ze vrijwel helemaal dicht zijn. In de afgelopen week zijn 99 besmettingen daartoe te herleiden, zo’n 0,3 procent van het totaal, terwijl dit een paar weken geleden acht procent was. Scholen en kinderdagverblijven hebben nog een noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen, voor kinderen met een kwetsbare thuissituatie en voor kinderen die op het punt staan om een examen te doen.

Wekelijks zo’n 50.000 besmettingen

Het instituut meldde vorige week dat het 56.440 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was zestien procent minder dan de week ervoor, maar volgens het RIVM was het nog geen overtuigende daling en bleef het effect van de lockdown nog uit. In de zes dagen sinds die update zijn er 44.444 nieuwe gevallen bijgekomen, gemiddeld 7407 per dag. Dit betekent dat het weekcijfer kan uitkomen op ongeveer 50.000. Dat zou een daling van ongeveer tien procent zijn. Het zogenoemde reproductiegetal stond vorige week voor het eerst in weken onder de één. Dat suggereert dat de uitbraak langzaam tot rust komt, maar het meest recente betrouwbare cijfer is van half december, dus voor de kerstdagen en de jaarwisseling.

Hogere boetes

Vakbond BOA ACP wil hogere boetes en strengere straffen als coronamaatregelen worden overtreden, zei voorzitter Richard Gerrits gisteren. De bond vindt dat de straffen op het negeren van de coronaregels momenteel te laag zijn. ‘De boetes moeten naar 1000 euro. Dan maak je het verschil. In omliggende landen is dat ook het geval,’ aldus Gerrits. Hij sprak van ‘rotte appels’ die hard aangepakt moeten worden. Coronaboetes zijn op dit moment 95 euro.

 

Reacties