Bouwen, bouwen, bouwen – maar waar blijven voorzieningen?

Foto: Gemeente Zaanstad

Lokaal Zaans schaart zich achter initiatieven om meer reuring in Westerwatering te krijgen. Daar schieten nieuwe woningen als paddenstoelen uit de grond, maar blijven voorzieningen die het wonen er zouden veraangenamen achterwege. Steunfractielid Evelyn Louz van LZ heeft een agenda-initiatief geschreven om daar (opnieuw) aandacht voor te vragen.

Elke buurt heeft behoefte aan plekken waar je samen kunt komen met je buren, je bekenden tegenkomt en samen kunt optrekken, betoogt Louz. De afgelopen jaren groeide Westerwatering als kool: er kwamen 258 appartementen bij op de Strip en 82 woonstudio’s en appartementen in CaZa (boven de Deen-supermarkt), er zijn 144 levensloopbestendige appartementen voor senioren in aanbouw en er zijn vergevorderde plannen voor de wooncomplexen De Heldin en De Stelling. Maar alle nieuwe bewoners die deze woningen betrekken moeten veelal voor voorzieningen de wijk uit. Er dreigen zelfs twee sportscholen te verdwijnen door de bouw van Burano.

Tijdelijk park niet genoeg

Vooral voor jongeren, maar ook voor andere groepen ontbreekt het aan voorzieningen, ontspanningsmogelijkheden en plekken om samen te komen, schrijft Louz. ‘Veel wijkbewoners vragen nadrukkelijk om horeca, winkels en binnenvoorzieningen zoals een bibliotheek. Deze zullen ‘de levendigheid in de wijk die nu ver te zoeken is’ ten goede komen. Westerwatering heeft niet alleen te weinig ontsluitingswegen, Westerwatering heeft ook te weinig voorzieningen voor haar bewoners.’ Het geplande tijdelijke park op het stationsplein is niet voldoende om die leemte op te vullen.

Praten over rol gemeente

‘De keuze voor het park is geen antwoord op de vraag van de bewoners naar voorzieningen die zorgen voor een verlevendiging van de wijk. Lokaal Zaans vindt het belangrijk dat er niet alleen woningen gebouwd worden, maar dat er ook voldoende voorzieningen (waaronder infrastructuur) meegenomen worden. Het gaat over het in balans houden tussen de opgaven zodat het goed wonen, werken en leven is in elke wijk en elk dorp in Zaanstad.’ De partij wil daarover praten in de gemeenteraad en samen een helder antwoord formuleren op de vraag  welke rol de gemeente zou moeten spelen bij het zorgen voor levendigheid in een wijk en in Westerwatering in het bijzonder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen