Grote vraagtekens GroenLinks bij kap 245 populieren

Foto: Google Street View

GroenLinks spreekt van een ‘enorme kaalslag’ langs het Noordzeekanaal in het geval Rijkswaterstaat van Zaanstad toestemming zou krijgen voor het kappen van 245 populieren vanaf de Dorpsstraat in Assendelft in westelijke richting. Het gaat volgens de aanvrager om ‘onveilige bomen’.

Wat GL-fractievoorzitter Romkje Mathkor betreft gaat het echter om een rij beeldbepalende populieren die beschutting bieden en bijdragen aan de ecologische structuur ter plaatse. ‘Als al deze bomen tegelijk zouden worden gekapt, dan is dat een enorme kaalslag. Het zal jaren duren voordat de verplichte herplant weer een vergelijkbare bomenrij zal vormen. Wij denken bovendien dat er eerst een uitgebreid ecologisch onderzoek moet plaatsvinden of werkelijk al die bomen gekapt moeten worden,’ schrijft ze in vragen die morgenavond ter sprake komen in het digitale vragenuurtje van de raad. ‘Als er uiteindelijk toch gekapt zou moeten worden, dan dient dat op zijn minst gefaseerd te worden.’

Eerst gedegen onderzoek

GroenLinks wil van het college horen hoe dat aanlijkt tegen het verdwijnen van 245 bomen langs het Noordzeekanaal en vraagt om de  toezegging dat er eerst een uitgebreid ecologisch onderzoek naar de bomen komt ‘voordat Zaanstad überhaupt een vergunning afgeeft’. Op grond van de uitkomsten daarvan zou in overleg met Rijkswaterstaat moeten worden bepaald welke bomen gespaard kunnen blijven en hoe een eventuele kap gefaseerd kan worden uitgevoerd. Zaanstad is soms al te voortvarend met het afgeven van kapvergunningen, zo bleek eind vorig jaar nog bij een bomenrij langs de Leeghwaterweg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen