Bomenkap Leeghwaterweg aanleiding voor zelfreflectie

Foto: Google Street View

Wethouder Gerard Slegers trok gisteravond het boetekleed aan over het geklungel met de kapvergunning voor ruim 40 Canadese populieren langs de Leeghwaterweg in Zaandam. Dat gebeurde luttele uren nadat hij had moeten toegeven dat het op de Weer in Zaandam een dag eerder ook weer mis was gegaan.

‘Hoe is het mogelijk dat het zó mis is gegaan met de bomenkap langs de Leeghwaterweg,’ verzuchtte raadslid Judit Raa van de Partij voor de Dieren aan het begin van de behandeling van een motie van haar fractie en de SP voor een onderzoek naar de werkwijze die Zaanstad er in dergeijke gevallen op nahoudt. Het was een vraag die niet alleen bij veel raadsleden maar ook bij de wethouder bleek te leven. De provincie vroeg de vergunning aan zonder de vereiste natuuronderzoeken te hebben uitgevoerd en de gemeente zag dat over het hoofd. De vergunning wordt nu voorlopig ‘ingehouden’ totdat alsnog een compleet dossier kan worden beoordeeld.

Gesprekken en second opinion

Volgens Raa left de gemeente overigens alle verantwoordelijkheid bij de provincie, zonder de hand in eigen boezem te steken. Slegers toonde zich echter boetvaardig en kondigde aan onderzoek te gaan doen naar hoe het beter kan. Hij wil met de bezwaarmakers tegen de kap om tafel als opmaat naar een gesprek met de provincie en gaat een second opinion vragen over de staat van de bomen. ‘Veiligheid moet altijd voorop staan,’ zo waarschuwde hij alvast voor een te groot optimisme dat alle bomen nu gered zijn.

Bomenbeleidsplan

Wat ook duidelijk werd is dat door de raad het al enige tijd in het vat zittende bomenbeleidsplan node gemist wordt, want dan zou er ‘niet kapvergunning naar kapvergunning’ hoeven worden gegaan, zoals Flip Hoedemaeker van D66 dat verwoordde. De verklaring voor het uitblijven van het stuk blijkt te zijn dat de ambtenaar met de grootste kennis van alle ins en outs van het plan langdurig uit de roulatie is geweest wegens een besmetting met Covid-19.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen