Westerwatering verre van content met plannen voor stationsplein

Foto: Facebook / Belangenvereniging Westerwatering

De Belangenvereniging Westerwatering is ‘behoorlijk overvallen’ door de plotselinge snelheid waarmee de gemeente werkt aan een tijdelijk park op het stationsplein in Zaandam. Inwoners konden kiezen uit twee varianten en kozen massaal voor de ‘parkheuvels‘. De vereniging was echter op Facebook nog volop bezig om ideeën uit de wijk te verzamelen toen dat gebeurde.

De vereniging is voorstander van ‘een mooi, ecologisch verantwoord plein met veel groen en luwe plekken,’ waar het goed toeven is.  Ze heeft gewaarschuwd voor de zware valwinden die daar voorkomen. Ook werd de gemeente opgeroepen om er publieke voorzieningen te creëren. ‘Helaas, daarvan lijkt nu weinig terecht te komen met de kennelijke keuze voor de parkheuvels-variant. Het is en blijft een open vlakte, weliswaar aangepast met groenvakken, maar dat is ons inziens een magere invulling. We vinden dat het beter kan, zonder al te veel extra kosten,’ schrijft secretaris Adri Stet van de vereniging aan wethouder Wessel Breunesse.

Wind

Supermarkt Deen moet vanwege de valwinden regelmatig de schuifdeuren aan de pleinkant afsluiten om producten, personeel en klanten te beschermen. De bouw van de wooncomplexen De Heldin en De Stelling langs de Houtveldweg zal dit op termijn mogelijk verbeteren, maar ook op de korte termijn dient het plein windluw te zijn. En dat wordt met de gekozen invulling niet bereikt. Veel wijkbewoners vragen bovendien nadrukkelijk om horeca, winkels en binnenvoorzieningen zoals een bibliotheek. Die zouden ‘de levendigheid die nu ver te zoeken is’ zeer ten goede komen.

Het winnende ontwerp ‘parkheuvels’.

Voorzieningen

Mogelijke locaties daarvoor zouden kunnen zijn de begane grond van het gebouw van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgbied, het gemeenschappelijke dakterras boven de Deen-vestiging, het terrein van het oude belastingkantoor of in de ruimte onder fietspad De Slinger. ln een conceptversie van de tijdelijke invulling van het stationsplein van afgelopen januari werd volgens het schrijven nog ‘gehint’ op een tijdelijke horecavooziening in containers als bijdrage aan de leefbaarheid van het stationsplein. Maar dat onderdeel is dus gesneuveld.

Weinig schaduw

Er is volgens de Belangenvereniging Westerwatering ook weinig tot geen rekening gehouden met maatregelen in het kader van klimaatadaptatie. ‘Er is weinig boomkruinvolume ingetekend tegen hittestress en er is geen hemelwaterberging. ln tegendeel zelfs: in de met overgrote meerderheid gekozen parkheuvelsvariant zal hemelwater juist zo het riool in stromen. In een kennelijk ter zijde gelegde moerastuinvariant met meer biodiversiteit was wél sprake van hemelwaterberging,’ zo luidt een andere klacht. Met een meer natuur- en klimaatvriendelijke invulling had het plein daarnaast ook nog eens als educatief voorbeeldproject voor groenadoptie kunnen worden ingericht, ‘inclusief hergebruikte informatieborden die nu overal staan te verkrotten in wijk’.

Groeiend groen netwerk

De Bosjes van Terwindt op het Parera-terrein, De Groene Cirkel op de Belt en aan de Houtveldweg tegenover de Bennebroekstraat en ook het deel van het molenpark in wording dat door wijkboerderij De Veldmuis wordt beheerd worden genoemd als succesvolle groene projecten in Zaandam West. ‘De Belangenvereniging is al lang voorstander van het aan elkaar koppelen van groene delen in de wijk. Toevoeging van het stationsplein aan dit groeiende netwerk van groene initiatieven kan een grote impuls geven aan de betrokkenheid van wijkbewoners en mogelijk besparingen opleveren in aanleg en onderhoud, door inzet van vrijwilligers en hergebruik van beplanting, van bijvoorbeeld het nabijgelegen terrein van De Tijdgeest.’

Kapitaalvernietiging

De tijdelijkheid van de inrichting riep veel vragen op op Facebook. ‘Ons lijkt dat als er weinig budget is, een invulling van het plein toekomstbestendig zou moeten zijn, want anders is het kapitaalvernietiging. Het betekent een keuze voor een geleidelijke uitbouw, die rekening houdt met de te verwachten bouwprojecten langs de Houtveldweg, en de definitieve herinrichting van het stationsplein op basis van scenario’s die in het voorjaar aan de raad zijn gepresenteerd. Overigens is in de gemeentebegroting een miljoen gereserveerd voor de openbare ruimte en een miljoen voor groen, die voor een deel ook hiervoor kunnen worden aangewend.’

Geen ‘blik’

De ingetekende doodlopende P&R bevalt de vereniging ook niet. ‘Het is naar ons idee vragen om problemen als bestuurderc moeten keren of achteruitrijden om de P&R te verlaten. ln onze visie is het nodig de infrastructuur voor de P&R aan te sluiten op de parkeerplaatsen van het Zaan Hotel en geen openbare parkeerplaatsen op het stationsplein te maken (parkeren kan tenslotte ook op het parkeerterrein naast supermarkt Deen). Op deze manier ontstaat in het midden van het stationsplein een grote ruimte die niet wordt ontsierd door ‘blik’. Nee, dan liever een kunstwerk of een waterpartij, fontein of pierenbad.

Gemiste kansen

‘Burgers hebben wellicht creatieve ideeën om de kosten te drukken. Zoals uit bovenstaande blijkt, zijn er nogal wat gemiste kansen. Wij hopen dat hier nog wat aan gedaan kan worden, zijn van harte bereid mee te denken, onze contacten aan te wenden en onze achterban te mobiliseren,’ zo besluit Stet zijn schrijven aan de wethouder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen