Parkheuvels winnende ontwerp voor stationsplein Zaandam

Foto: Gemeente Zaanstad

Maar liefst ruim 90 procent van de meer dan 700 stemmers op één van de twee ontwerpen voor een tijdelijk park op het stationsplein in Zaandam heeft gekozen voor plan B: Parkheuvels. Er komt dus een groen park met een aantal smalle paden en op verschillende plekken betonnen zitjes, met uitzicht op kleurrijke velden met wilde bloemen.

 

 

In de grotere groene perken worden heuvels gemaakt van maximaal een meter hoog, waar grassen en bloemen worden geplant. Zo wordt gezorgd we voor sociale veiligheid, maar ook voor beslotenheid. ‘Dit ontwerp zorgt ervoor dat er een groene wereld ontstaat. Een wereld waar je even tot rust kunt komen in het altijd drukke stationsgebied. We planten heesters in groepjes aan. Het bladerdek van deze heesters begint pas vanaf een bepaalde hoogte, zodat je mooie doorkijkjes houdt onder de bomen. ’s Avonds verlichten we de heesters door de spotverlichting die we in de grond hebben aangebracht, aldus de gemeente.

Nu de overdekte fietsenstalling aan de westkant van het station open is en de fietsenrekken op het stationsplein zijn weggehaald is daar een leegte ontstaan tussen het Ebbehout en de Houtveldweg die de gemeente tijdelijk wil opvullen tot er bebouwing wordt neergezet. Dat gaat namelijk nog wel vijf jaar of langer duren. Wanneer wordt begonnen met de aanleg is nog niet bekend.

 

 

 

Reacties