GL wil doorpakken met definitief vuurwerkverbod

Foto: Pixnio / CC0

GroenLinks wil morgenavond tijdens het digitale vragenuurtje van de raad van de burgemeester te weten komen hoe de Veiligheidregio Zaanstreek – Waterland met de afgelopen jaarwisseling in het achterhoofd aankijkt tegen een definitief vuurwerkverbod. Geknald werd er toen wel, maar de overlast overdag daalde, men ging ’s nachts minder lang door dan anders en, het belangrijkste, er vielen veel minder gewonden.

Bovendien was de uitstoot van fijnstof aanzienlijk lager dan in voorgaande jaren, al zou de luchtkwaliteit nog beter zijn geweest zonder mist. Voorzitter van de Veiligheidsregio’s en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls toonde zich dermat tevreden over dit verloop van oud en nieuw dat hij zich uitsprak vóór een definitief verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk. Begin vorig jaar deed de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland dat ook al. GroenLinks wil weten of nu opnieuw bij het kabinet zal worden aangedrongen op een permanent verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk, al dan niet in gezamenlijkheid met andere veiligheidsregio’s.

Veel minder gewonden

Volgens het kenniscentrum voor letselpreventie Veiligheid.NL leidde het wegens de coronacrisis afgekondigde vuurwerkverbod bij de laatste jaarwisseling ten opzichte van vorig jaar tot een vermindering van het aantal slachtoffers van 70 procent. Waren er bij de vorige jaarwisseling nog 1300 vuurwerkslachtoffers, daar daalde dat aantal tot bijna 400 patiënten die behandeld moesten worden voor vuurwerkletsel op de spoedeisende hulp en bij huisartsenposten. De aantallen zijn gebaseerd op onderzoek bij alle spoedeisende hulp-afdelingen in Nederland en ruim driekwart van alle huisartsenposten over de periode van 31 december tot en met 1 januari.

Knalvuurwerk grootste boosdoener

‘We zijn blij te zien dat het vuurwerkverbod heeft geleid tot een forse daling van het aantal vuurwerkslachtoffers. Daarnaast blijkt dat het verbod gelukkig geen verschuiving naar het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk heeft veroorzaakt,’ aldus manager onderzoek bij Veiligheid.NL Birgitte Blatter. ‘Toch vinden we het aantal van 400 gewonden nog best hoog, gezien het vuurwerkverbod.’ De daling van het aantal slachtoffers is te zien bij alle soorten vuurwerk, ook zwaar illegaal vuurwerk (zoals nitraten en cobra’s) en carbid. Het grootst deel van de verwondingen ontstond door knalvuurwerk.

Veel meer jongere gewonden

De vuurwerkslachtoffers zijn vaak jong: 63 procent was ditmaal jonger dan 20 tegen 49 procent tijdens vorige jaarwisseling. Het aandeel gewonde omstanders was met 44 procent lager dan vorig jaar (51 procent). Het waren als altijd overwegend mannen die gewond raken (82 procent in 2020/21). Patiënten werden vooral behandeld wegens brandwonden (41 procent). Het aandeel oogletsels was dit jaar met veertien procent aanzienlijk lager dan vorig jaar (27 procent).

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen