GGZ slaat alarm over jeugdzorg: vergeet kosten, verleen hulp

Foto: Pixy.org / 5783134

Er is een forste stijging van het aantal crisismeldingen bij GGZ-instellingen voor de jeugd. Dat blijkt uit een uitvraag van koepelorganistaie De Nederlandse ggz onder haar leden. Crisiszorg is zorg die verleend wordt aan kwetsbare kinderen in een acute crisis, zoals een ernstige depressie, een acuut suïciderisico of een acute eetstoornis die dwangvoeding noodzakelijk maakt.

De grootste problemen zijn te zien in de Randstad, West-Brabant en het oosten van het land. Instellingen die precieze cijfers aanleverden melden een stijging van 30 tot 60 procent ten opzichte van voor de coronaperiode. In één geval was er een verdrievoudiging van de spoedaanmeldingen, aldus een alarm op de website van de brancheorganisatie. Welke instellingen meededen aan het onderzoek is niet bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat deze ontwikkeling nóg meer druk zal zetten op de jeugdzorg en de financiering daarvan, die ook in Zaanstad al voor de virusuitbraak een zware wissel trok op de gemeentekas ,met dit jaar een voorziene kostenoverschrijding van 3,8 miljoen euro.

Directe actie vereist

De Nederlandse ggz roept de politiek nu op om snel in te grijpen. Voorzitter Jacobine Geel roept alle gemeenten op ‘om zorgprofessionals alle ruimte te bieden om de benodigde zorg te verlenen’. ‘Knellende budgetplafonds moeten er in deze noodsituatie echt vanaf, de hulp en de extra inzet van personeel vanwege de toenemende zorgzwaarte moet worden gefinancierd. De stijging van kinderen en jongeren die sinds corona in de problemen komt is schrikbarend en vereist directe actie.’ Uitvoering geven aan die oproep zou maken dat verantwoordelijk wethouder Songül Mutluer haar belofte nakomt dat iedereen die hulp nodig heeft die ook krijgt, maar ook dat de cijfers nog dieper in het rood duiken.

Crisisbedden

Bij De Nederlandse ggz bestaan ook zorgen over de druk op crisisbedden. Voor corona waren deze al bijna altijd maximaal bezet, maar in de regio’s waar de problemen nu sterk spelen geven instellingen aan dat de behandelduur sinds corona rondwaart is toegenomen. Dat zorgt voor problemen met de doorstroming. Er zijn signalen dat instellingen jongeren op bedden voor volwassenen plaatsen. Daarnaast groeit het beroep op ambulante hulp. Voorzitter Arne Popma van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie deelt de zorgen van De Nederlandse ggz: ‘Sinds het begin van de pandemie zetten we met een brede coalitie alle zeilen bij om de mentale gezondheid van kinderen en jongeren zo goed mogelijk te beschermen en hulpverlening door te zetten. Ondanks inspanningen van velen, zien we echter de mentale problemen toenemen.’

Tweede lockdown

Hij maakt zich grote zorgen dat met de tweede lockdown nog meer kinderen door het ijs gaan zakken. ‘Op alle fronten moet de jeugd-GGZ daarom nu ondersteund worden. Bovendien is het zaak om volop in te zetten op de bevordering van de veerkracht op scholen, het faciliteren van het jeugdwelzijnswerk, het benutten van ons jeugdgezondheidszorgnetwerk en opschaling van bijvoorbeeld chat- en telefonische opties waar kinderen en jongeren met mentale problemen een luisterend oor kunnen vinden. We moeten en kúnnen samen voorkómen dat nog meer kinderen en jongeren in crisis raken.’ Het onderzoek van De Nederlandse ggz werd gedaan voor de harde lockdown inging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen