Bij uitzondering toestemming voor woningbouw op achtererf

Foto: Google Earth

Er mogen wat het college betreft twee vrijstaande huizen worden gebouwd aan de Ringweg 47 in Zaandam, ter vervanging van de bestaande bedrijfsbebouwing. De ‘schuurwoningen’ passen in het straatbeeld en bij de historie van dit stukje Zaan stad.

De Ringweg is aan deze kant ingepolderd en in eerste instantie gebruikt als agrarisch land met boerenerven. Vanuit het boerenerfprincipe kan in de tweede lijn bebouwing staan in de vorm van schuren, zo is de overweging. De te bouwen huizen verwijzen daar naar in de vormgeving. Aan bebouwing in de tweede lijn wordt normaliter niet meegewerkt, omdat die de privacy verstoort van andere erven en weinig ruimtelijke kwaliteit heeft. In dot geval is de locatie tussen het bedrijventerrein en het lint, met aan de kant van de bedrijven een voetpad. De plek is nu rommelig, oordeelt het college.

 

 

 

‘De bestaande situatie betreft een groot oppervlak aan bestaande schuren. De beoogde kavels zijn al via een toegangsweg ontsloten met het lint. Bestaande panden worden opgeruimd en de helft van de oppervlakte wordt teruggebouwd aan woningen van beperkt formaat. Hiermee wordt deze ruimte opgeruimd en ruïnevorming voorkomen. Ook worden landschappelijke lijnen aangebracht (een sloot) om de landschappelijke waarden te versterken. De plek is verder reeds goed ontsloten op de Ringweg via de bestaande toegangsweg. Aan de ruimtelijke verbetering die ontstaat als gevolg van het verwijderen van de bestaande bebouwing wordt in voorliggend geval een doorslaggevend belang gehecht, waarmee het wonen achter de bestaande woningen kan worden toegestaan.’

Bezwaarprocedure

Volgens de initiatiefnemer is er in de directe omgeving van de bouwlocatie geen weerstand tegen het plan. De ruimtelijke onderbouwing geeft een juridische onderbouwing voor de afwijking van het bestemmingsplan en wordt samen met het ontwerpbesluit zes weken ter inzage gelegd na de publicatie in de Staatscourant en het Zaans Stadsblad. Mochten er zienswijzen worden ingediend van bezwaarmakers dan volgt nog een nadere belangenafweging, waarna het college een definitief besluit neemt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen