Spookfactuur en truc met uitslag coronatest: trap er niet in

Foto: GGD

We lijken hard op weg naar een toekomst waarin we boven een interview met een 100-jarige of een jubilerende ondernemer een kop met daarin de bijzonderheid ‘en nog nooit opgelicht’ kunnen verwachten. Volgens het tv-programma Opgelicht! gaat nu een e-mail rond van een zogenaamd incassobureau met daarin de volledige naam, het adres, de geboortedatum, het bankrekeningnummer én dus het e-mailadres van de ontvanger.

De griezelig echt aandoende factuur van GDW Nederland Gerechtsdeurwaarders is echter nep. Het gaat niet om een bona fide incassobureau, maar om oplichters. Hoe die precies aan de persoonsgegevens zijn gekomen is echter niet duidelijk, ‘al is het niet onaannemelijk dat de gegevens afkomstig zijn uit gestolen klantgegevens van callcenters die op grote schaal verhandeld worden.,’ aldus ht bericht van Opgelicht!. Achter de betaalknop schuilt een link naar een Tikkie, en dat zou alle alarmbellen moeten doen rinkelen: zou een  incassobureau ooit Tikkies versturen?

Testuitslag ook nep

Een andere manier om mensen geld af te troggelen zijn SMS-berichten die een corona testuitslag lijken te sturen. De GGD geeft nóóit testuitslagen op deze manier door, waarschuwt de gezondheidsdienst. De aangeschreven persoon krijgt een link toegestuurd waarop de uitslag te vinden zou zijn. Deze link leidt echter naar een website van de oplichters, waar DigiD-gegevens worden gevraagd. ‘Klik niet op de link en gooi het bericht direct weg,’ is het advies.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen