Plan voor ontwikkeling eiland Bloemendaal stuit op scepsis

Foto: Google Earth

Het burgerinitiatief voor de ontwikkeling van het zwaar vervuilde eiland Bloemendaal op de grens van West-Knollendam en Wormerveer stuit in de gemeenteraad op grote scepsis, vooral waar het gaat om de aanplant van een voedselbos. Er zal eerder voedsel komen van de maan dan van de voormalige vuilnisbelt, lijkt het algemene gevoelen te zijn.

Voor de initiatiefnemers Chinello Ifebigh en Erik Brugemann is dat echter geen probleem: zo’n bos kan ook worden gebruikt om te monitoren hoelang verontreiniging nog blijft doorwerken in de geoogste producten en bij hun plannen horen ook nog een kenniscentrum, een kleinschalig eco-recreatieoord en een sociale leerwerkplaats voor specifieke doelgroepen verrijzen. Ze moeten er gedurende de digitale sessie met de raadsleden van gisteravond echter wel van doordrongen zijn geraakt dat een totale opschoning van het eiland onhaalbaar is en al helemaal als van de gemeente een substantiële bijdrage wordt verwacht: daar is geen geld voor.

Sympathie was er wel van de SP, de Partij voor de Dieren, het CDA en GroenLinks, maar dan wel volledig zelf financieren (CDA) of op een andere plek (PvdD). In dat laatste zien Ifebigh en Brugemann dan weer niets: het gaat hen uitsluitend om het toegankelijk maken van het eiland Bloemendaal, zonder de daar al aanwezige natuur te verstoren.

Er ís al natuur

De astronomische kosten die het verwijderen van de vervuiling met zich mee zal brengen zijn echter niet het enige probleem. Op het eiland dat al sinds de sluiting van de vuilstort in 1970 onaangeroerd in de Zaan ligt trekken planten en dieren zich weinig aan van het ongezonde milieu. Het is een oase voor vogels en dat kan het maar het beste blijven, meent Rosa. GroenLinks is van mening dat er eerst een inventarisatie moet komen van de aanwezige flora en fauna, omdat het niet de bedoeling is om de ene waardevolle soort om te wisselen voor een andere. Er zal dus goed onderbouwd moeten worden waarom er sprake zal zijn van een verbetering van de biodiversiteit.

Hembrug en Hemmes

De PvdA kreeg bij het lezen van de plannen een déjà vu van het Hembrugterrein, waar is gebleken dat de sanering van zwaar vervuilde grond weinig van de aanwezige natuur overlaat. De PVV daarentegen kreeg visioenen van schiereiland de Hemmes, dat eveneens met een dermate verontreinigde bodem kampt dat er ondanks een enthousiaste groep potentiële gebruikers maar geen schot in de plannen wil komen. De beide initiatiefnemers van eiland Bloemendaal hoorden het allemaal aan, maar laten zich niet uit het veld slaan. Zij willen nu op pad om hiaten in hun kennis op te vullen en de plannen waar nodig aanpassen aan de realiteit.

‘Niemand weet wat de gevolgen zijn als er nog eens 25 jaar niets aan het eiland wordt gedaan,’ hield Brugemann de raadsleden voor.  Dus laat Zaanstad de vervuilde grond gewoon liggen of komt er een (grote) schoonmaak? ‘Wat wij willen is kijken of we een positieve draai kunnen geven aan een oude vuilnisbelt. Hoe kun je ondanks alle bezwaren evengoed iets duurzaams en positiefs bereiken? Als je niet 100 procent kunt saneren, hoe ver kunnen we dan gaan om het eiland wel beter te kunnen gebruiken? Wat is er toepasbaar? Afblazen kunnen we altijd nog. Dat is het gemakkelijkste,’ zei hij.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen