Mogelijk inleveractie illegaal vuurwerk, maar wel kort dag

Foto: Heerlen.nieuws.nl / Frans Masthoff

De gemeente is aan het onderzoeken of er net als in bijvoorbeeld Alkmaar een inleveractie voor illegaal vuurwerk kan komen. Er komen echter strenge veiligheidsmaatregelen aan te pas, waarschuwt burgemeester Jan Hamming.

Zorgen zijn er wel. Burgers worden opgeroepen om melding van grootschalige opslag in bijvoorbeeld kelderboxen te maken bij de politie, omdat in dat geval ongelukken in de lucht hangen. De gemeente bereidt zich sowieso voor op een onrustige nacht, waarin bij uitzondering een vuurwerkverbod geldt om extra druk op de zorg en de hulpdiensten te voorkomen. Net als elders in het land zal in Zaanstad extra politie worden ingezet en voor het eerst ook gemeentelijke handhavers. Er hebben zich 21 BOA’s aangemeld om in de oudejaarsnacht vrijwillig aan het werk te gaan.

Overlast verminderen

De CDA-fractie kwam gisteravond met het voorstel om jongeren en volwassen straffeloos hun illegale vuurwerk te laten onleveren, zoals eerder al eens gebeurde met wapens. ‘Hierdoor kan de overlast van vuurwerk verminderd worden en wordt onze stad ook een stukje veiliger,’ aldus de partij. Het is echter kort dag om dit nog te organiseren. In Alkmaar staat een gespecialiseerd vuurwerkteam klaar om de spullen in ontvangst te nemen en de opbrengst wordt meteen weggebracht om op een veilige manier te worden vernietigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen