Werk buitenshuis grootste bron van besmettingen

Foto: Pixabay / Geralt

Het algemene beeld in Zaanstad is dat mensen zich goed aan coronamaatregelen houden, maar toch loopt het aantal besmettingen op. De belangrijkste reden daarvoor lijkt dat inwoners die fysiek aanwezig moeten zijn op hun werk het virus daar oplopen en het dan in de thuissituatie verder doorgeven, vooral in kleine woningen. Dat zei burgemeester Jan Hamming gisteravond tijdens een update van de stand van zaken.

Daarbij maakte hij ook duidelijk dat het skatepark onder de A8 gesloten werd na ‘zeer bedreigende situaties’ voor handhavers en dat het park zomaar weer opengooien geen optie is. Er kwamen ’s avonds grote groepen tot wel 60 of 70 jongeren samen, er werd alcohol gedronken en er werd geen afstand gehouden. Het gaat bovendien om een onoverzichtelijke plek om in de gaten te houden. Overwogen wordt echter wel om het skatepark gedurende de dag te heropenen voor de jongere jeugd. Er wordt nog bekeken hoe dat op een veilige manier georganiseerd kan worden.

Horeca

Ondertussen voelt de horeca zich zwaar benadeeld ten opzichte van andere sectoren. De taferelen rond Black Friday, het feit dat hotels wél maaltijden mogen serveren maar restaurants worden gedwongen die te bezorgen of te laten afhalen, de onverklaarbare situatie dat in Filmhuis De Fabriek wel consumpties worden verkocht maar dat dit Pathé verboden is, binnenkomende dwangbevelen voor gemiste betalingen van kwijtgescholden precario – het drijft de horecaondernemers tot wanhoop.

Ook Hamming ziet dat er situaties ontstaan die op z’n minst als ‘niet eerlijk’ kunnen worden omschreven. Maar hij zit vast aan landelijke regels. Die bepalen dat kersdiners mogelijk zijn voor gasten die in een hotel overnachten en zeggen niet dat die op de kamers moeten worden genuttigd. Niet zonder rancune kwamen uit de Zaanse horeca geluiden om dat laatste wel in te voeren, zo onthulde de burgemeester.

Lichtpuntjes

Maar er zijn ook lichtpuntjes. Bekeken wordt of de herinrichting van de Dam naar voren kan worden gehaald nu het er doodstil is en of ondernemers die deze tijd gebruiken voor opknapbeurten voor hun bedrijven letterlijk wat meer ruimte kunnen krijgen. Die ruimte wordt nu al volop geclaimd door maaltijdbezorgers op brommers en fietsen, wat dan weer leidt tot bekeuringen in het voetgangersgebied. Ook wat dat betreft wordt coulance gevraagd, en Hamming gaat er naar kijken. Wethouder Hans Krieger onderzoekt of vergunningen voor winterterrassen kunnen worden afgegeven voor meerdere jaren, zodat investeringen kunnen worden terugverdiend. Wat al besloten is is dat er opnieuw een campagne komt om inwoners ertoe aan te zetten om te kopen bij de lokale horeca, waar de beurs dat toelaat.

Ontheffingen

Nu de coronanoodwet in werking is getreden hebben burgemeesters aanvullende bevoegdheden gekregen om plaatselijke ontheffingen van de algemene regels te verlenen, te handhaven en om plaatsen aan te wijzen waar bepaalde regelingen gelden. Met die ontheffingen zal echter niet gestrooid worden en ze gelden slechts voor eenmalige gebeurtenissen, zoals een rouwstoet. De doorslaggevende stem hierbij is het advies van de GGD. Er kwamen tot nu toe twee aanvragen voor een ontheffing binnen bij de gemeente en in beide gevallen oordeelde de gezondheidsdienst negatief.

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen