Zorgen over stikstofbelemmeringen niet weggenomen

Foto: Pixabay / Michael Gaida

Zaanstad krijgt van Landbouwminister Carola Schouten geen concrete toezeggingen over het wegnemen van belemmeringen voor woningbouwprojecten op het gebied van de uitstoot van stikstof. Er worden wel nieuwe rekenmethodes ontwikkeld, die onder meer moeten zorgen voor wat ruimte bij projecten die alleen in de bouwfase veel uitstoot kennen, maar niet in de gebruiksfase. Waaronder woningen.

Zaanstad stuurde vorige maand een brief naar Den Haag om haar zorgen te uiten over over het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering. ‘Het kabinet erkent de grote behoefte aan meer woonruimte’ in Zaanstad en in de hele Metropoolregio Amsterdam en  ‘werkt dan ook op verschillende manieren aan de opgave omtrent de woningbouw’. Zo sloot Binnenlandse Zaken al een woondeal om het woningtekort terug te dringen en te zorgen voor ‘structureel voldoende betaalbaar woningaanbod’.

Ruimte voor zo’n 75.000 huizen

Door een partiële vrijstelling voor de stikstofuitstoot van bouwactiviteiten kon er voor de korte termijn een stikstofregistratiesysteem opgezet waarmee in totaal ongeveer 75.000 woningen gerealiseerd kunnen worden. Maar in bepaalde regio’s, waaronder Zaanstad en omgeving, zal dat naar verwachting volgens Schouten niet genoeg zijn om alle projecten te kunnen uitvoeren. ‘Hier zal gebiedsgericht met de betrokken partijen, inclusief het Rijk, gezocht moeten worden naar mogelijkheden.’ Zaanstad bepleitte een proactieve houding: ‘‘Wees ambitieus in het oplossen van het stikstofprobleem en creëer snel de ruimte voor woningbouw op probleemlocaties als Zaanstad,’ schreef burgemeester Jan Hamming.

Meer instrumenten

Daarnaast werkt het kabinet samen met provincies en andere betrokken partijen aan mogelijkheden om meer ruimte en instrumenten voor toestemmingverlening te creëren. Zo wordt gewerkt aan een systeem om vrijvallende ruimte bij extern salderen in te kunnen zetten voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Het streven dat dit systeem komend voorjaar in werking treedt. Ook kan een gedeelte van de gerealiseerde stikstofreductie worden ingezet voor dergelijke economische en maatschappelijke ontwikkelingen.

‘Zoals ook in de brief van de burgemeester en wethouders van Zaanstad wordt onderstreept, is een ambitieuze inzet ten behoeve van natuurverbetering noodzakelijk. Daarom verankert het kabinet de structurele stikstofaanpak in het wetsvoorstel stikstofreductie en
natuurverbetering. Door de komende jaren bronmaatregelen en maatregelen te nemen ten behoeve van natuurherstel en -behoud en daadwerkelijke stikstofreductie en natuurverbetering te realiseren ontstaat er geleidelijk weer meer ruimte voor economische en maatschappelijke activiteiten, waaronder voor de bouw van woningen en de aanleg van infrastructuur,’ zo besluit Schouten haar reactie op de brief van Zaanstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen