Gemeente wil met Rijksgeld versneld bouwen in Noord

Foto: Needpix.com / CC0

De Metropoolregio Amsterdam heeft het Rijk aangeboden om 20.000 betaalbare woningen te bouwen voor het jaar 2025, waaronder 1865 huizen in het kader van MAAK.Zaanstad Noord. De overige negen projecten zijn gepland in Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Amstelveen, Purmerend en Hilversum.

De woningen kunnen gebouwd worden met geld uit de woningbouwimpuls van het Rijk. Gemeenten konden tot vandaag projecten indienen. Het is nu aan het Rijk om te bepalen of zij met deze impuls de woningbouw wil aanjagen en de palen daadwerkelijk sneller de grond in gaan, aldus een bericht van de gemeente Amsterdam. De Metropoolregio Amsterdam kampt ondanks bouwrecords en hoge bouwproducties met een gigantisch woningtekort. Daarnaast staat de betaalbaarheid van woningen in de hele metropoolregio steeds meer onder druk.

Duizenden euro’s per woning

Landelijk moeten er tot 2030 ruim 845.000 woningen worden gebouwd om de tekorten in te lopen. In totaal is vanuit het Rijk een miljard euro beschikbaar gesteld om bij te dragen aan de bouw van 65.000 woningen. ‘De tekorten aan betaalbare woningen in onze regio zijn enorm. Met een gemiddelde bijdrage van ongeveer 5000 euro per woning uit de bouwimpuls kunnen we de bouw van bijna 20.000 betaalbare woningen versneld voor elkaar krijgen. Voor alle woningzoekenden in de regio zou dat een enorme opsteker zijn,’ aldus Laurens Ivens, wethouder Wonen in Amsterdam. Daarvoor een Rijksbijdrage van 100 miljoen euro nodig.

Bij knoopunten OV

Eerder hebben het Rijk en de MRA samen de ambitie vastgesteld om zo veel mogelijk binnenstedelijk te bouwen en dichtbij OV-locaties. De aangeboden projecten staan allemaal in relatie tot deze gezamenlijke ambitie. Ze zorgen voor verdichting rond stations en verkeersknooppunten waarmee het vervoersnetwerk optimaal wordt benut, betaalbare woningbouw kan worden versneld en stadsharten worden versterkt. Gedeputeerde Wonen Cees Loggen zegt dat het gezamenlijke aanbod van de gemeenten ‘het woningtekort een significante slag kan toebrengen terwijl we de leefbaarheid van onze provincie beschermen’. ‘We rekenen op een positieve reactie van het kabinet.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen