De toekomst van Zaanstad Noord in zes filmpjes

Een still uit één van de video's.
Een still uit één van de video's.
Foto: Gemeente Zaanstad

De gemeente heeft de analyse van Zaanstad Noord afgerond en gaat nu samen met bewoners, ondernemers en organisaties een toekomstvisie opstellen voor de ontwikkeling van het gebied. Er zijn zes speerpunten vastgesteld: bereikbaarheid, nieuwbouw, maatschappelijke kracht, duurzaamheid, bedrijventerreinen en toerisme. Voor elk speerpunt liggen lastige dilemma’s op tafel.

‘Om de goede besluiten te nemen voor de toekomst is het belangrijk om alle belangen goed in beeld te hebben’, stelt wethouder Rita Noordzij in een persbericht. ‘Mijn oproep is dan ook: blijf met ons meedenken. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat Zaanstad, ook in de toekomst, een stad is waar mensen zich thuis voelen. MAAK.Zaanstad Noord is een prachtig gebied. De cultuurhistorie, monumenten en industrieel erfgoed geven het gebied een sterke identiteit. In Zaanstad Noord is de sociale cohesie van oudsher groot, maar in sommige buurten is ook sprake van eenzaamheid en sociale problemen. Daar moeten we aandacht voor hebben.’

Er liggen volgens haar geweldige kansen om dit gebied verder te ontwikkelen en bruisender te maken, met woningbouw, toerisme en economische bloei maar ook voor verbetering van de infrastructuur. Om de antwoorden te zoeken die nodig zijn voor de visie en daarbij zoveel mogelijk belangen in beeld te krijgen, gaat voor elk speerpunt een speciaal team aan de slag. Ook zijn er filmpjes gemaakt die de dilemma’s verder uitdiepen.

  • Hoe verbeteren we de bereikbaarheid en dringen we de parkeerdruk terug als Zaanstad Noord groeit? 

  • Hoe kunnen we slim nieuwbouw toevoegen zodat meer mensen een woonplek vinden, maar we ook zorgen voor meer diversiteit en doorstroming? 

  • Hoe kunnen we met nieuwbouwprojecten en stadsvernieuwing ook de maatschappelijke kracht van Noord verbeteren, dus de sociale cohesie sterk houden en zorgen voor mooie maatschappelijke en culturele voorzieningen in 2040?

  • Hoe zorgen we dat niet alleen nieuwbouw duurzaam is, maar ook de kwaliteit en duurzaamheid van het bestaande gebied snel verbeteren? 

  • Hoe zorgen we dat de bedrijventerreinen en werkplekken in het gebied ook in 2040 goed passen bij de wensen voor wonen en werken? 

  • Hoe benutten we Wormerveer goed en verstandig als focusgebied voor toerisme? 

De komende tijd gaan de gesprekken over het droombeeld van MAAK.Noord in 2040 van start. Op de website https://maaknoord.zaanstad.nl/gebied-maaknoord/van-analyse-naar-perspectief is de laatste informatie te vinden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen