Ruim 200 gezinnen met achterstand betaling zorgverzekering

Foto: Pixabay / Steve Buissinne

Zaanstad gaat de komende maanden op basis van signalen van het CAK en de zorgverzekeraars naar verwachting zo’n 210 huishoudens benaderen die een achterstand hebben opgelopen met de betaling van de verplichte zorgverzekering. Dat gebeurde eerder al bij huishoudens met een langdurige huurachterstand.

De nieuwe groep krijgt een aanbod voor hulp. De gemeente gaat daarbij experimenteren met verschillende methoden om contact te leggen, zoals via WhatsApp, brieven, folders en telefoongesprekken, vertelt wethouder Songül Mutluer in Binnenlands Bestuur: ‘De eerste ervaring is dat we mensen tegenkomen die we anders niet in beeld zouden hebben. We zien nu werkende armen. Mensen die uit schaamte niet uit zichzelf naar een wijkteam zouden stappen.’

Volgend jaar nieuwe wet

Actief en op tijd op zoek gaan naar beginnende schulden bij inwoners wordt op 1 januari volgend jaar verplicht voor gemeenten, maar bijvoorbeeld Zaanstad en Rotterdam zijn er al eerder mee begonnen. De komende Wet gemeentelijke schuldhulpverlening verplicht gemeenten om samen met woningcorporaties, energieleveranciers, drinkwaterbedrijven en zorgverzekeraars eerder op signalen van oplopende schulden te reageren. Dat is in de huidige tijd met veel mensen met een wankele financiële basis onder het bestaan extra van belang.

Explosie aantal WW-uitkeringen

Volgens Mutluer heeft de corona-uitbraak in Zaanstad geleid tot een vervijfvoudiging van het aantal WW-aanvragen en baanverlies kan een voorbode van schulden zijn. ‘En schulden leiden tot isolement, armoede en kinderen die in een klimaat opgroeien waar ze achterstanden oplopen. Daarom maken we als college een prioriteit van vroegsignalering. Dat is goed voor de inwoners, maar leidt ook tot lagere maatschappelijke kosten,’ aldus de wethouder.

  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen