Oranje waterval moet aandacht vestigen op geweld tegen vrouwen

Oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.
Foto: Pixabay / Natalia Aggiato

Zaanstad doet dit jaar voor het eerst mee aan Orange the World, de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Om meer bewustwording te creëren, taboes te doorbreken en slachtoffers aan te sporen om hulp te zoeken kleuren van 25 november tot en met 10 december de waterval bij het stadhuisplein en op 2 december molen de Gekroonde Poelenburger voor even oranje.

Ook wapperen tijdens deze periode oranje vlaggen aan de gevels van meerdere gebouwen en worden posters opgehangen. Wethouder Songül Mutluer geeft de aftrap. ‘Wie in een gewelddadige of onveilige thuissituatie zit, zit dat soms al jarenlang. Huiselijk geweld kun je alleen samen een halt toeroepen. Daarom zijn we eerder met onze partners het actieplan Geweld hoort nergens thuis gestart. Onderdeel van dit actieplan is het doorbreken van jarenlang seksueel misbruik door verbeterde samenwerking van alle partijen,’ zegt zij daarover in een persbericht.

Hulp zoeken

‘Ook willen we inwoners zich meer bewust laten worden van mogelijke signalen van mishandeling en wat zij dan kunnen doen. De internationale campagne Orange the World is een uitgelezen moment om gezamenlijk inwoners te vertellen waar ze terecht kunnen voor hulp en professionals te trainen om hier nog beter op in te spelen.’ Met flyers worden de inwoners geïnformeerd over waar ze terecht kunnen voor hulp, zoals de brugfunctionarissen op de Zaanse scholen, Sociale Wijkteams, Centrum Jong of de huisarts. Ook is er de mogelijkheid om contact op te nemen met een van medewerkers van Open de Voordeur voor een anoniem gesprek.

Als inwoners zich zorgen maken over hun veiligheid of (seksueel) geweld bij een ander vermoeden, kunnen ze (anoniem) contact opnemen met Veilig Thuis voor advies. Dit is het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Via het landelijke telefoonnummer 0800 – 2000 komen zij in contact met het meldpunt in de buurt. Een medewerker zet samen met hen alles op een rij, beantwoordt vragen en geeft advies. Ook kijkt hij of zij welke hulp er nodig is. Het telefoonnummer is gratis en zeven dagen in de week, dag en nacht, bereikbaar. Bellen kan eventueel anoniem en er is een chatfunctie. Inwoners kunnen ook melding maken van huiselijk geweld en elders elders hulp zoeken.

Orange the World is een internationale campagne en wordt in Nederland georganiseerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje.

 

Reacties